5 Αυγ 2014

Κόρωνος Νάξου: Eπώνυμα oικογένειες και παρατσούκλια (Κυδωνιάτης* έως Κωσταντάκης)





ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Κάνετε αριστερό κλικ εδώ






Σχετικές  αναρτήσεις














Κυδωνιάτης* έως Κωσταντής*


Κυδωνιάτης *

Σε έγγραφο του 1823 αναφέρεται ότι ή κερά Μαρία κόρη του παπα –Μιχάλη και συμβία του Ιωάννη παραχωρεί στον Μιχάλη τον Κυδωνιάτη  χωράφια και μια κάμαρα  "δια να την κοιτάζει ζωντανή και πεθαμένη". Το όνομα Κυδωνίες είναι άλλη ονομασία για το Αϊβαλί και Αϊβαλί σημαίνει ο τόπος με τις κυδωνιές. Το όνομα του χωριού της κεράς Μαρίας δεν αναφέρεται στο έγγραφο,  όμως τουλάχιστον πέντε από τα χωράφια που παραχωρεί βρίσκονται στην περιοχή της Κορώνου. Η πληροφορία που δημοσιεύεται αλλού ότι τάχα η παραπάνω κερά Μαρία είχε το επώνυμο Μαγγιώρου ούτε υπάρχει στο έγγραφο, ούτε προκύπτει από άλλο έγγραφο. Είναι αυθαίρετος και εντελώς αναιτιολόγητος ισχυρισμός. Το επώνυμο Κυδωνιάτης δεν εμφανίζεται ούτε στα μητρώα αρρένων του χωριού (1845-1943), ούτε στα μητρώα αρρένων (1845-1879) της Χώρας και όλων των χωριών της Νάξου. Αναφέρεται όμως σε κατάσταση  γεννήσεων και βαπτίσεων ο Μιχάλης Αϊβαλιώτης (αντί Κυδωνιάτης), ως νονός της Καλής, κόρης του Ιωάννη Φυρογένη  και της Κατερίνας που γεννήθηκε  στην Κεραμωτή στις 2 Μαρτίου 1853 . Η βάπτισή της έγινε 25 Μαρτίου 1853 επίσης στην Κεραμωτή.



Κωνσταντάκης

Το επώνυμο Κωσταντάκης μπορεί να δοθεί στο γιό ενός Κωσταντή όπως το παρατσούκλι Ανδρεάκης  δόθηκε στον Γεώργιο Φακίνο γιο του  Ανδρέα Φακίνου (Φασκιαναντρέα). Στην περίπτωσή μας έχουμε δημιουργία του επωνύμου Κωσταντάκης στο χωριό.
Στο βιβλίο αποβιώσεων της Αγίας Μαρίνας αναφέρεται στις 14 Μαϊου  1853 ο θάνατος του ράπτη κατά το επάγγελμα Γεωργίου Κωσταντάκη σε ηλικία 95 ετών και στις 8 Μαρτίου 1866 ο θάνατος του Ιωάννη Κωσταντάκη σε ηλικία επίσης 95 ετών. Επομενως ο Γεώργιος φέρεται να γεννήθηκε το 1758 και ο αδελφός του Ιωάννης το 1771. Ο Γεώργιος Κωσταντάκης 1758 - 1853, είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος στο χωριό Κωσταντάκης.

Οι γονείς του Γεωργίου δεν αναφέρονται. Οι γονείς του Ιωάννη αναφέρονται και είναι ο Κωσταντίνος Κουφόπουλος και η σύζυγος του Ελένη. Από το όνομα Κωσταντής του Κωσταντίνου Κουφόπουλου πήραν το επώνυμό τους Κωσταντάκης, o Γεώργιος και ο Ιωάννης και μάλλον και οι αδελφές τους. (Ο Κωσταντίνος Κουφόπουλος και η Ελένη απόκτησαν την Ανέζα 1789 που παντρεύτηκε τον Βασίλη Μελισσουργό, και τη Σοφία 1791 που παντρεύτηκε τον παπα Γεώργη Μανωλά. Και τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το βιβλίο αποβιώσεων της αγίας Μαρίνας).

Από τα μητρώα αρρένων και τις καταστάσεις γεννήσεων προκύπτει ότι  ο Παναγιώτης Ιωάννη Κωσταντάκης ο Μουστάκας, γιος προφανώς του παραπάνω Ιωάννη, παντρεύτηκε τη Φλώρα (Φλουρού) και  απόκτησαν στο χωριό,
-τον Ιωάννη Παναγιώτη Κωνσταντάκη (Μουστακογιάννη) το 1845,
-τον Μουστακοσπύρο το στις 26 Αυγούστου 1857,
-τη Μαρία στις 16 Μαρτίου 1860, και
-τον Μουστακογιώργο το 1865.
Όλοι  έμειναν και έκαναν οικογένεια στο χωριό.

Τα τρία ονόματα των γιων του Παναγιώτη Ιωάννη Κωσταντάκη είναι
-Ιωάννης το όνομα του πατέρα του Μουστάκα,
-Σπύρος, μάλλον το όνομα  του πεθερού του Μουστάκα
-Γεώργιος, το όνομα του θείου του Μουστάκα (αδελφού του πατέρα του), που ήταν και ο πρώτος Κωσταντάκης στο χωριό. Μπορεί να υπήρχε και Γεώργιος αδελφός του Μουστάκα. 
Μουστάκηδες ήταν το αρχικό παρατσούκλι των Κωνσταντάκηδων.

Ο Παναγιώτης  Κωνσταντάκης 1881 , γιος του Μουστακογιάννη 1845, πήρε το παρατσούκλι Γνήσιος.
Ο αδελφός του Γιώργος γεννήθηκε το 1899 και πήρε το παρατσούκλι Γιωργαντάς.

Ο Μουστακοσπύρος 1858 απόκτησε τρεις γιους . Τον Παναγιώτη 1895, τον Στέλιο 1902 και τον Δημήτρη 1903. Ο Στέλιος σκοτώθηκε σε ηλικία 19 ετών στο μέτωπο της Μικράς Ασίας

Ο Παναγιώτης Κωσταντάκης 1891 γιος του Μουστακογιώργου 1865, είχε το παρατσούκλι Παναγιωτάκης και  ο αδελφός του Μανώλης 1894 το παρατσούκλι Μανωλάκης. Ο Μουστακογιώργης απόκτησε έξι γιους. Για κόρες ξέρουμε ότι μετά το 1904 γεννήθηκαν τρεις κόρες του.
Ο εγγονός του Μουστακογιώργου, Γιάννης Παναγιώτη Κωσταντάκης έγινε δικηγόρος, και ο επίσης εγγονός του Μουστακογιώργου, Νίκος Μανώλη Κωσταντάκης υπήρξε γιατρός.
Ο Σπύρος Κωσταντάκης (1909) γιος του Μουστακογιώργου παντρεύτηκε τη Μαρία Γεωργίου Ψαρρού 1909. Σκοτώθηκε όμως το 1941 κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο και λίγο αργότερα πέθανε και το βρεφικής ηλικίας παιδί τους.


Κωσταντάκηδες της Κορώνου