16 Αυγ 2013

Κόρωνος Νάξου: Eπώνυμα oικογένειες και παρατσούκλια (Λεγάκης έως Μακέρος*)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Κάνετε αριστερό κλικ εδώΣχετικές  αναρτήσεις

1. Κόρωνος Νάξου: Περιοχή, Οικισμός, Ιστορία, Λαογραφία


2. Κόρωνος Νάξου: Eπώνυμα oικογένειες και παρατσούκλια - Οι πίνακες (Ι)


Λεγάκης  έως  Μακέρος*


Λεγάκης

Ένα από τα πιο παλιά επώνυμα του χωριού, ίσως το αρχαιότερο στο χωριό μεταξύ των επωνύμων των σημερινών Κορωνιδιατών. Όσον αφορά πιθανή προέλευση του σημειώνω ότι στη Σμύρνη αναφέρεται από το 1235 το επώνυμο Λεγάς, με το οποίο το επώνυμο Λεγάκης μπορεί να σχετίζεται.  Είναι πιθανή η προέλευση του επωνύμου από την ιταλική λέξη legal = νομικός μέσω του τίτλου κάποιου εκκλησιαστικού αξιωματούχου.
Όπως και να έχει, το επώνυμο δεν φαίνεται να προέρχεται από την Κρήτη. Κανείς Λεγάκης μετανάστης προς την Αμερική δεν προερχόταν από την Κρήτη. Όλοι σχεδόν προέρχονταν από τη Λακωνία και τη Νάξο με αναλογία δύο προς ένα αντίστοιχα15. Και σήμερα, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, το επώνυμο μόνο στη Λακωνία και στη Νάξο εμφανίζεται με αντίστροφη όμως αναλογία16.
Στη Νάξο (στ' Απεράθου), αναφέρεται σε συμβόλαιο του 1659 η Καλή χήρα Δημητρίου Λεγάκη. Το επώνυμο εμφανίζεται πολύ νωρίς και στην Κόρωνο.
Ο Νικόλας Γεώργη Λεγάκης αναφέρεται σε έγγραφο του 1685 ως ένας από τους έξι (γ)έρο(ν)τες , των Τρικοκκιώ, δημογέροντας δηλαδή. Στο έγγραφο το πατρώνυμο αναφέρεται μόνο για το Νικόλα Λεγάκη και αυτό μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη και άλλου Νικόλα Λεγάκη  στο χωριό.
Ο παπα-Γεώργιος υιός παπά-Γιάννη Λεγάκη από τις Τρικοκκιές αναφέρεται σε συστατικό αρχιερατικό γράμμα αναγγελίας προαγωγής του το έτος 1726.  Πιθανώς πρόκειται για προγόνους της οικογένειας του παπα Γαβριήλ Λεγάκη και απογόνους του Γεωργίου Λεγάκη που αναφέρεται ως πατέρας  του Νικόλα Λεγάκη του εγγράφου του 1685.
Η επόμενη αναφορά του επωνύμου είναι η αναφορά της Λεντούς Λεγάκη που αναφέρεται ως φορολογούμενη στο χωριό στους φορολογικούς καταλόγους του 1757 .  
Υπάρχουν και πολλές μεταγενέστερες καταγραφές.Το επώνυμο το συναντάμε σε σειρά εγγράφων των ετών 1792, 1810, 1816, 1817, 1823, 1825, 1827, 1828 και 1831.

Περνώντας στα μητρώα αρρένων όλων των κοινοτήτων και δήμων της Νάξου 1845- 1879 βρίσκουμε 20 γεννήσεις Λεγάκηδων στην Κεραμωτή, 6 στην Κόρωνο, 6 στη Μονή, 5 στο Σκαδό και 1 στην Κωμιακή.
Βρίσκουμε ακόμη ότι από το 1856 έως το 1875 οι Ιωάννης (Σακελλίων), Νίκος (Μαρούσης), Μάρκος(Μπραζέρης)  και Ιωάννης (Καράτζος) Λεγάκης αποκτούν παιδιά που μένουν και αποκτούν απογόνους στο χωριό. Παιδιά στο χωριό αποκτούν στο χωριό και ο Δημήτρης Λεγάκης από το 1879 και ο Βασίλης Λεγάκης από το 1887, πλην όμως τα παιδιά τους δεν μένουν και δεν αποκτούν απογόνους στο χωριό, Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά του Σπύρου Λεγάκη που αποκτά παιδιά στα Βουρλά και στο χωριό από το 1898.
Στα μητρώα αρρένων του χωριού, πρώτη γέννηση βρίσκουμε τη γέννηση του  ιερέα και δάσκαλου Γαβριήλ (κατά κόσμον Γεώργιου)  Λεγάκη που αναφέρεται στα μητρώα αρρένων ως γιος του Αναγνώστη Λεγάκη και στις καταστάσεις γεννήσεων ως γιος του Σακελίωνος Ιωάννη Λεγάκη γεννημένος το 1856, αλλά και ως πατέρας στις γεννήσεις πέντε γιων του από το 1886 έως το 1898. Είναι εκείνος που ταίριαξε τις τρεις καμπάνες που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην Αγία Μαρίνα και συγκέντρωσε και έστειλε στον Νικόλαο Πολίτη το 1888, λαογραφικό υλικό που αφορά την Κόρωνο17. Ο γιος του Αναστάσιος 1886,υπήρξε διευθυντής του Πειραματικού σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Αντώνιος Λεγάκης (1922), γιος του Αναστασίου και εγγονός του παπα-Γαβριήλ, είναι πολιτικός μηχανικός και υπήρξε επιμελητής του ΕΜΠ. Ο γιος του Αντωνίου, Αναστάσιος Αντωνίου Λεγάκης γεννημένος στην Αθήνα το 1953, είναι αναπληρωτής καθηγητής ζωολογίας ασπονδύλων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν αναδειχθεί ο Νικόλαος Χ. Λεγάκης και ο Νικόλαος Ι. Λεγάκης που όμως προέρχονται από τους Λεγάκηδες της Κεραμωτής.
Ο χωριανός Μάρκος Λεγάκης έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές.
Ο Νικηφόρος Λεγάκης 1907 γιος του Μπραζερογιώργη  καθηγητής γυμναστικής,σκοτώθηκε κατά τη "μάχη της Χώρας" στο τέλος της κατοχής.
Ο Γιώργος Ιωάννη Λεγάκη 1918 (Γιαλινάκης) υπήρξε επίσης θύμα πολέμου. Σκοτώθηκε κατά την κατοχή.
Ο Γεώργιος ή ο Νικόλαος Λεγάκης (Αστείος),  ήταν ένας από τους 11 χωριανούς που το 1917 τους συνέλαβαν, τους κράτησαν και τους ανέκριναν επί μια εβδομάδα στη Χώρα , τη Σύρο και τα Χανιά για υποκίνηση σε απεργία στα σμυριδορυχεία, αλλα τελικά τους άφησαν ελεύθερους. Δείτε και όσα σχετικά αναφέρονται στο επώνυμο Παπακωσταντής.

Παρατσούκλια

Μπραζέρηδες, από τον Μάρκο Λεγάκη και τον γιο του Γιώργο (Μπραζερογιώργη) 1869.
Η λέξη μπραζέρης σημαίνει αδελφοποιητός, δηλαδή αυτόν που γίνεται αδελφός με κάποιον ενώ δεν ήταν, με τελετή αδελφοποίησης με την οποία επισφραγίζονται δεσμοί αδελφικής αγάπης και αμοιβαίας υποστήριξης. Υπάρχει  σχετική προφορική αναφορά για υιοθεσία από Λεγάκη ενός ανηψιού του .
H λέξη μπραζέρης έχει κοινή ρίζα με τη λατινική λέξη frater, την ιταλική fratello και την αγγλική brother και με όλες σχεδόν τις λέξεις ινδοευρωπαϊκών γλωσσών που σημαίνουν αδελφός, καθώς και με την αρχαιοελληνική λέξη φράτηρ που σήμαινε εκείνον που ανήκε σε φράτρα = φ(ρ)ατρία, αδελφότητα. 
Γιαλίνηδες, από τον Γιάννη Μάρκου Λεγάκη 1873, αδελφό του Μπραζερογιώργη.,


Μαρούσηδες δηλαδή της Μαρούσας, από τους, Γιώργο Νικολάου Λεγάκη (Μαρουσογιώργο) και Γιάννη Νικολάου Λεγάκη (Μαρουσογιάννη) 1876 ή από τον πατέρα τους Νικόλαο Λεγάκη.


Καράτζοι, από τον Γιώργο Λεγάκη τον Καράτζο και τους γιους του. Ο πρώτος από τους έξι γιους του γεννήθηκε το 1907.


Αστείος ο Νίκος Λεγάκης.


Του Γαβριήλ από τον αρχιμανδρίτη και δάσκαλο Γαβριήλ Γεώργιο Λεγάκη . Ο Γαβριήλ απόκτησε πέντε γιους.
Του Τάσου από τον γιό του Τάσο 1886
Του Σακελιομάρκου από τον Μάρκο 1860 αδελφό του Γαβριήλ


16. Στην Κρήτη οι κατάλογοι του ΟΤΕ εμφανίζουν μόνο τρείς τηλεφωνικές παροχές στο επώνυμο «Λεγάκης» και τις τρεις στην πόλη του Ηρακλείου, καμμιά σε χωριό. Στη Λακωνία εμφανίζουν 21 τέτοιες παροχές διάσπαρτες σε πέντε χωριά της περιοχής Μολάων, και 1 παροχή σε χωριό της περιοχής της Σκάλας. Στη Νάξο εμφανίζουν στο επώνυμο Λεγάκης 45 τηλεφωνικές παροχές.

(β) "Οι γέροτες των Τρικοκκιώ" είχαν προσκαλέσει το 1685 τον παπά Μιχάλη Γληνό να καταγράψει σε επίσημο εκκλησιαστικό έγγραφο τα αφιερώματα και τις δωρεές των χωριανών στην εκκλησία της αγίας Μαρίνας. Ο παπα Μιχάλης τους αναφέρει και ως μάρτυρες για τα όσα καταγράφει. Ήταν οι  οι Ιωάννης Μπουμπουδάκης, Γεώργης Πουλημένος, Κωστάκης Χωτρόπουλος, Δημήτρης της Καλαμπάκαινας, Ιωάννης Μυλωνά και Νικόλας Γεώργη Λεγάκης. Η αναφορά του πατρωνύμου του Νικόλα Λεγάκη μπορεί να σημαίνει ότι στο χωριό υπήρχε και άλλος Νικόλας Λεγάκης.

Λεγάκηδες  της  ΚορώνουΕπώνυμοΌνομαΠατέραςΜητέρατόπος έτος γέν.Παρατηρήσεις
ΛΕΓΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣ


Πατέρας του επόμενου. 
ΛΕΓΑΚΗΣΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Γιος του προηγούμενου. Αναφέρεται ως δημογέροντας των Τρικοκκιώ σε έγγραφο του 1685 (1γ). 
ΛΕΓΑΚΗΣΙΩΑΝΝΗΣΟ παπα Ιωάννης Λεγάκης αναφέρεται ως πατέρας του παπα Γεώργη Ιωάννη Λεγάκη σε έγγραφο του 1726 (1γ). Γεννήθηκε πριν το 1685.
ΛΕΓΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣΙΩΑΝΝΗΣΙερέας και γιος του προηγούμενου από το χωρίον Τρικοκκιές (1γ). Η προαγωγή του του αναγγέλεται με αρχιερατικό έγγραφο του 1726 (1γ). Γεννήθηκε πριν το 1700.
ΛΕΓΑΚΗΛΕΝΤΟΥΣτα φορολογικά κατάστιχα του 1757 αναφέρεται με χωράφια στο χωριό (1δ).
ΛΕΓΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣΓεννήθηκε πριν το 1750. Ο γιος του  Ανεγνώστις αναφέρται σε έγγραφο του 1792 (1γ). Πιθανώς εγγονός του ιερέα Γεωργίου Ιωάννη Λεγάκη του εγγράφου του 1726.  
ΛΕΓΑΚΗΣΑΝΑΓΝΩ
ΣΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣΓιος του προηγουμένου. Αναφέρεται ως ο "Ανεγνώστις Γεώργι Λεγάκης"  σε έγγραφο του 1792,  ως μάρτυρας δανεισμού  με εγγύηση την παραχώρηση καλλιέργειας κτημάτων μέχρις εξοφλήσεως (1γ). Γεννήθηκε πριν το 1770.

ΛΕΓΑΚΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Του επιστρεφονται δανεικά αναφέρεται σε έγγραφο του 1810 (1γ).
ΛΕΓΑΚΗΣΙΩΑΝΝΗΣ
Ο ιερέας Ιωάννης Λεγάκης γεννήθηκε περί το 1760. Ίσως εγγονός του παπα Γιάννη Λεγάκη  του εγγράφου του 1726. Αναφέρεται σε έγγραφο αγοράς αμπελιού του1816, σε σύμβαση καλλιέργειαςτου 1817 (1γ), και σε σειρά 11 εγγράφων των ετών 1823, 1825 1827, 1828 και 1831 (1ι). 

ΛΕΓΑΚΗΣ

ΑΝΑΓΝΩ
ΣΤΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ
Γιος του προηγούμενου. Αναφέρεται ως μάρτυρας σε έγγραφο του 1810. (1ι). Ίσως εξάδελφος του Αναγνώστη Γεώργη Λεγάκη που αναφέρεται παραπάνω.
ΛΕΓΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣ
Μάλλον γιος του προηγουμένου. "Δωρεά τω εντιμοτάτω αγιω σακελίω των Ανουμέρων Γεωργίω ιερεί Λεγάκη", αναφέρεται σε έγγραφο του 1831. (1γ). 

ΛΕΓΑΚΗΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ

Πρέπει να είναι γιος του προηγουμένου. και εγγονός 
του Αναγνώστη
Λεγάκη, που αναφέρεται παραπάνω. Ο γιος του ιερέας 
και δάσκαλος 
Γεώργιος-Γαβριήλ γεννήθηκε 
στο χωριό το 1856. 

ΛΕΓΑΚΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ  

Ο γιος του Γιώργος (Μαρουσοέργης) γεννήθηκε το 1866

ΛΕΓΑΚΗΣ

ΜΑΡΚΟΣ

Ο Μπραζέρης. Ο γιός του Γιώργος (Μπραζερογιώργης), γεννήθηκε το 1870


ΛΕΓΑΚΗΣ


ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο  γιος του Γιώργος ( ο Καράτζος), γεννήθηκε το 1875

ΛΕΓΑΚΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ο γιος του Νίκος γεννήθηκε το 1879
ΛΕΓΑΚΗΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


Ο γιος του Νίκος γεννήθηκε το 1887


ΑΠΌ  ΤΟΝ  ΙΩΑΝΝΗ  ΛΕΓΑΚΗ  ΤΟΝ  ΠΑΤΕΡΑ  ΤΟΥ  ΓΑΒΡΙΗΛ
ΛΕΓΑΚΗΣΙΩΑΝΝΗΣ
ΣακελλίωνΠρέπει να είναι εγγονός του Αναγνώστη Γεώργη Λεγάκη του εγγράφου του 1792, που αναφέρεται παραπάνω και γιος του Γεωργίου Λεγάκη του εγγράφου του 1831. Ο γιος του Γεώργιος-Γαβριήλ γεννήθηκε στο χωριό το 1856. 
ΛΕΓΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΓΑΒΡΙΗΛΙΩΑΝΝΗΣ
Σακελλίων       
ΣΤΑΜΑΤΑ15/10 1856
Ο ιερέας και δάσκαλος Γαβριήλ Λεγάκης. Γιος του προηγουμένου. Η μητέρα του Σταμάτα

ΛΕΓΑΚΗΣ

ΜΑΡΚΟΣ

 
ΙΩΑΝΝΗΣ
Σακελλίων         


1860

Ο Σακελλιωμάρκος, αδελφός του προηγουμένου. Γεννήθηκαν ακόμη Γρηγόριος 25/1  1869, και Μαρία 3/11 1871 και 28/11  1872


ΛΕΓΑΚΗΣΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣΓΑΒΡΙΗΛ       του ΙωάννηΜΑΡΙΑ1886Ο Τάσος, δ/ντής του πρότυπου διδασκαλείου Αθηνών. Είχε γεννηθεί Ιωάννης 16/10  1882
ΛΕΓΑΚΗΣΤΑΜΑΤΙΝΑ
 ΓΑΒΡΙΗΛ       του Ιωάννη
Σύζυγος του Παπαδονικολή (Νικολάου Ιερέως Κουμερτά), γιου του παπα Γιώργη. 
ΛΕΓΑΚΗΣΙΩΑΝΝΗΣΓΑΒΡΙΗΛ       του Ιωάννη
1890Του ιερέα και δάσκαλου Γαβριήλ
ΛΕΓΑΚΗΣΝΙΚΟΛΑΟΣΓΑΒΡΙΗΛ       του Ιωάννη
1891Του ιερέα και δάσκαλου Γαβριήλ
ΛΕΓΑΚΗΣΜΑΡΚΟΣΓΑΒΡΙΗΛ       του Ιωάννη
1894Του ιερέα και δάσκαλου Γαβριήλ
ΛΕΓΑΚΗΙΟΥΛΙΑΓΑΒΡΙΗΛ       του Ιωάννη

Σύζυγος του Ματθαίου Μανώλη Κουμερτά, του πρώτου γιατρού από το χωριό.
ΛΕΓΑΚΗΣΦΙΛΙΠΠΟΣΓΑΒΡΙΗΛ       του ΙωάννηΜΑΡΙΑ1898Του ιερέα και δάσκαλου Γαβριήλ


ΛΕΓΑΚΗΑΝΤΩΝΙΑΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΓαβριήλΚΥΡΙΑΚΗ3/10  1915Του Τάσου γιου του δάσκαλου και ιερέα
ΛΕΓΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΓαβριήλΚΥΡΙΑΚΗ13/10  1917Του Τάσου γιου του δάσκαλου και ιερέα
ΛΕΓΑΚΗΣΑΝΤΩΝΙΟΣΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΓαβριήλΚΥΡΙΑΚΗ29/6  1922Μηχανικός, επιμελητής του Πολυτεχνείου
ΛΕΓΑΚΗΣΚΙΜΩΝΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΓαβριήλΚΥΡΙΑΚΗ8/8    1923Δικηγόρος, γεννήθηκε στη Χώρα
ΛΕΓΑΚΗΣΝΙΚΟΛΑΟΣΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΓαβριήλΚΥΡΙΑΚΗ14/8  1925Του Τάσου γιου του δάσκαλου και ιερέα
ΛΕΓΑΚΗΣΦΟΙΒΟΣΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΓαβριήλΚΥΡΙΑΚΗ1931Γεωπόνος


ΛΕΓΑΚΗΣΝΙΚΗΦΟΡΟΣΜΑΡΚΟΣ       του Αναγνώστη
1910Ο Νικηφοράκης του Σακελλιωνομάρκου


ΑΠΌ   ΤΟΝ   ΜΑΡΚΟ   ΛΕΓΑΚΗ   ΤΟΝ   ΜΠΡΑΖΕΡΗ
ΛΕΓΑΚΗΣΜΑΡΚΟΣ


Ο Μπραζέρης. Ο γιός του Γιώργος (Μπραζερογιώργης), γεννήθηκε το 1870
ΛΕΓΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣΜΑΡΚΟΣΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ21/1 1870Ο Μπραζερογιώργης
ΛΕΓΑΚΗΣΙΩΑΝΝΗΣΜΑΡΚΟΣΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ24/3 1873Ο Γιαλίνης, γιος του Μπραζέρη. Γεννήθηκαν ακόμη Ειρήνη 30/12  1875 και  Κυριακή 7/10  1878.


ΛΕΓΑΚΗΣΜΑΡΚΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ     του ΜάρκουΜΑΡΓΑΡΙ ΤΑ1900Ο Μπραζερομάρκος, γιος του Μπραζερογιώργη
ΛΕΓΑΚΗΣΝΙΚΗΦΟΡΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ     του ΜάρκουΜΑΡΓΑΡΙ ΤΑ8/7    1907Ο Νικηφόρος ο γυμναστής, γιος του Μπραζερογιώργη. Σκοτώθηκε στο τέλος του πολέμου κατά τη μάχη της Χώρας.
ΛΕΓΑΚΗΚΥΡΙΑΚΗΓΕΩΡΓΙΟΣ     του ΜάρκουΜΑΡΓΑΡΙ ΤΑ6/7    1911Του Μπραζερογιώργη
ΛΕΓΑΚΗΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΓΕΩΡΓΙΟΣ     του ΜάρκουΜΑΡΓΑΡΙ ΤΑ8/2    1914Του Μπραζερογιώργη
ΛΕΓΑΚΗΜΑΡΙΑΓΕΩΡΓΙΟΣ     του ΜάρκουΜΑΡΓΑΡΙ ΤΑ8/5    1916Του Μπραζερογιώργη
ΛΕΓΑΚΗΜΑΡΟΥΣΑΓΕΩΡΓΙΟΣ     του ΜάρκουΜΑΡΓΑΡΙ ΤΑ11/4   1919Του Μπραζερογιώργη
ΛΕΓΑΚΗΣΙΩΑΝΝΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣ     του ΜάρκουΜΑΡΓΑΡΙ ΤΑ11/4   1919Του Μπραζερογιώργη
ΛΕΓΑΚΗΣΙΩΑΝΝΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣ     του ΜάρκουΜΑΡΓΑΡΙ ΤΑ20/11  1921Του Μπραζερογιώργη
Γεννήθηκε και η Αργυρώ
1 / 7/ 1926


ΛΕΓΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣΜΑΡΚΟΣ       του ΓεωργίουΜΑΡΙΑ3/11  1924του Μπραζερομάρκου
ΛΕΓΑΚΗΕΥΑΓΓΕΛΙΑΜΑΡΚΟΣ       του ΓεωργίουΜΑΡΙΑ7/6    1926του Μπραζερομάρκου
ΛΕΓΑΚΗΣΙΩΑΝΝΗΣΜΑΡΚΟΣ       του ΓεωργίουΜΑΡΙΑ28/1   1928του Μπραζερομάρκου
ΛΕΓΑΚΗΣΝΙΚΗΦΟ ΡΟΣΜΑΡΚΟΣ       του ΓεωργίουΜΑΡΙΑ11/12  1929του Μπραζερομάρκου
ΛΕΓΑΚΗΣΝΙΚΗΦΟ ΡΟΣΜΑΡΚΟΣ       του ΓεωργίουΜΑΡΙΑ1934του Μπραζερομάρκου
ΛΕΓΑΚΗΣΠΕΤΡΟΣΜΑΡΚΟΣ       του ΓεωργίουΜΑΡΙΑ1937του Μπραζερομάρκου
ΛΕΓΑΚΗΣΣΤΥΛΙΑΝΟΣΜΑΡΚΟΣ       του ΓεωργίουΜΑΡΙΑ1939του Μπραζερομάρκου


ΛΕΓΑΚΗΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΙΩΑΝΝΗΣ      του ΜάρκουΣΤΑΜΑΤΑ27/5  1905Του Γιαλίνη
ΛΕΓΑΚΗΣΜΑΡΚΟΣΙΩΑΝΝΗΣ      του ΜάρκουΣΤΑΜΑΤΑ7/12  1906Του Γιαλίνη
ΛΕΓΑΚΗΕΥΘΥΜΙΑΙΩΑΝΝΗΣ      του ΜάρκουΣΤΑΜΑΤΑ20/1  1909Του Γιαλίνη
ΛΕΓΑΚΗΣΟΦΙΑΙΩΑΝΝΗΣ      του ΜάρκουΣΤΑΜΑΤΑ9/12  1910Του Γιαλίνη
ΛΕΓΑΚΗΣΧΑΡΑΛΑ ΜΠΟΣΙΩΑΝΝΗΣ      του ΜάρκουΣΤΑΜΑΤΑ10/2  1912Του Γιαλίνη
ΛΕΓΑΚΗΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΙΩΑΝΝΗΣ      του ΜάρκουΣΤΑΜΑΤΑ27/5  1913Του Γιαλίνη
ΛΕΓΑΚΗΣΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣΙΩΑΝΝΗΣ      του ΜάρκουΣΤΑΜΑΤΑ24/11 1915Του Γιαλίνη
ΛΕΓΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣΙΩΑΝΝΗΣ      του ΜάρκουΣΤΑΜΑΤΑ19/2  1918Ο Γιαλινάκης. Σκοτώθηκε στην κατοχή συμμετέχοντας στην αντίσταση


ΑΠΌ  ΤΟΝ  ΝΙΚΟΛΑΟ  ΛΕΓΑΚΗ  ΚΑΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΣΑ  (ΜΑΡΟΥΣΗΔΕΣ)
ΛΕΓΑΚΗΣΝΙΚΟΛΑΟΣ  


Ο γιος του Γιώργος (Μαρουσοέργης) γεννήθηκε το 1866
ΛΕΓΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣΝΙΚΟΛΑΟΣΜΑΡΟΥΣΑ1866ο Μαρουσοέργης. Γεννήθηκε και η Ειρήνη 10/12 1869
ΛΕΓΑΚΗΣΙΩΑΝΝΗΣΝΙΚΟΛΑΟΣΜΑΡΟΥΣΑ 1876ο Μαρουσογιάννης. Είχε γεννηθεί Ιωάννης και 18/5  1874, και γεννήθηκε και Μηλιά 14/8  1879.


ΛΕΓΑΚΗΣΝΙΚΟΛΑΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ     του Νικολάου
1890Του Μαρουσοέργη
ΛΕΓΑΚΗΣΙΩΑΝΝΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣ     του Νικολάου
1891Ο Μαρουσογιαννάκης, γιος του Μαρουσοέργη
ΛΕΓΑΚΗΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ     του Νικολάου
1901Του Μαρουσοέργη
ΛΕΓΑΚΗΣΜΑΡΚΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ     του Νικολάου
1903Του Μαρουσοέργη
ΛΕΓΑΚΗΜΑΡΙΑΙΩΑΝΝΗΣ     του ΓεωργίουΚΥΡΙΑΚΗ6/8    1920Του Μαρουσογιαννάκη
ΛΕΓΑΚΗΕΥΔΟΚΙΑΙΩΑΝΝΗΣ     του ΓεωργίουΚΥΡΙΑΚΗ4/3    1922Του Μαρουσογιαννάκη
ΛΕΓΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣΙΩΑΝΝΗΣ     του ΓεωργίουΚΥΡΙΑΚΗ15/6   1924Του Μαρουσογιαννάκη
ΛΕΓΑΚΗΣΑΠΟΣΤΟ ΛΟΣΙΩΑΝΝΗΣ     του ΓεωργίουΚΥΡΙΑΚΗ28/7   1926Του Μαρουσογιαννάκη
ΛΕΓΑΚΗΣΝΙΚΟΛΑΟΣΙΩΑΝΝΗΣ     του ΓεωργίουΚΥΡΙΑΚΗ29/7   1928Του Μαρουσογιαννάκη


ΛΕΓΑΚΗΣΝΙΚΟΛΑΟΣΙΩΑΝΝΗΣ      του ΝικολάουΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ2/7    1910Του Μαρουσογιάννη


ΑΠΌ  ΤΟΝ  ΙΩΑΝΝΗ  ΛΕΓΑΚΗ   ( ΚΑΡΑΤΖΟΙ )
ΛΕΓΑΚΗΣΙΩΑΝΝΗΣ


Ο  γιος του Γιώργος ( ο Καράτζος), γεννήθηκε το 1875
ΛΕΓΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣΙΩΑΝΝΗΣ
1875Ο Καράτζος.  
ΛΕΓΑΚΗΣΣΤΥΛΙΑΝΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ    του ΙωάννηΣΟΦΙΑ27/9  1907Του Καράτζου
ΛΕΓΑΚΗΣΜΑΝΩΛΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣ    του ΙωάννηΣΟΦΙΑ18/3  1910Του Καράτζου
ΛΕΓΑΚΗΣΙΩΑΝΝΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣ    του ΙωάννηΣΟΦΙΑ26/11 1912Του Καράτζου
ΛΕΓΑΚΗΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ    του ΙωάννηΣΟΦΙΑ4/11  1915Του Καράτζου
ΛΕΓΑΚΗΣΑΝΤΩΝΙΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ    του ΙωάννηΣΟΦΙΑ27/6 1918Του Καράτζου
ΛΕΓΑΚΗΣΑΝΤΩΝΙΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ    του ΙωάννηΣΟΦΙΑ11/8 1919Του Καράτζου
ΛΕΓΑΚΗΣΝΙΚΟΛΑΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ    του ΙωάννηΣΟΦΙΑ21/6 1923Του Καράτζου


ΑΛΛΟΙ  ΛΕΓΑΚΗΔΕΣ
ΛΕΓΑΚΗΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣΛΕΓΑΚΗΣΝΙΚΟΛΑΟΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
1879
ΛΕΓΑΚΗΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣΛΕΓΑΚΗΣΝΙΚΟΛΑΟΣ
(Ο Αστείος )
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
1887  Υπήρξε αιχμάλωτος στο Γκέρλιτς. Το 1911 κρατήθηκε ως υποκινητής απεργίας στα ορυχεία.
ΛΕΓΑΚΗΣΚΩΝ/ΝΟΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
1889
ΛΕΓΑΚΗΣΙΩΑΝΝΗΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
1891
ΛΕΓΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΑΘ 1897


ΛΕΓΑΚΗΣΣΠΥΡΟΣΛΕΓΑΚΗΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣΣΠΥΡΟΣ
Β  1898Γεννήθηκε στα Βουρλά.
ΛΕΓΑΚΗΣΜΑΝΩΛΗΣΣΠΥΡΟΣ


ΛΕΓΑΚΗΣΕΥΑΓΓΕΛΟΣΣΠΥΡΟΣ
1904
ΛΕΓΑΚΗΣΕΥΑΓΓΕΛΟΣΣΠΥΡΟΣ
1910
ΛΕΓΑΚΗΕΛΕΝΗΜΑΝΩΛΗΣ    του Σπύρου.ΣΟΦΙΑ20/10  1926
ΛΕΓΑΚΗΣΣΠΥΡΟΣΜΑΝΩΛΗΣ    του Σπύρου.ΣΟΦΙΑ26/9  1928
ΛΕΓΑΚΗΣΜΙΧΑΗΛΜΑΝΩΛΗΣ    του Σπύρου.ΣΟΦΙΑ1931
ΛΕΓΑΚΗΣΑΝΔΡΕΑΣΜΑΝΩΛΗΣ    του Σπύρου.ΣΟΦΙΑ1935


ΛΕΓΑΚΗ

ΣΟΦΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ  του Γεωργίου

ΚΥΡΙΑΚΗ

14/7 1910

ΛΕΓΑΚΗΕΥΘΥΜΙΑΝΙΚΟΛΑΟΣ  του ΓεωργίουΚΥΡΙΑΚΗ19/1 1912
ΛΕΓΑΚΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣΝΙΚΟΛΑΟΣ  του ΓεωργίουΚΥΡΙΑΚΗ23/7 1915
ΛΕΓΑΚΗΣΙΩΑΝΝΗΣΜΑΡΚΟΣ       του ΓεωργίουΜΑΡΓΑΡΙΤΑ10/7 1909
ΛΕΓΑΚΗΣΜΙΧΑΗΛΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
1920
ΛΕΓΑΚΗΣΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣΙΩΑΝΝΗΣ
16/7   1928
+


Λιαρμακόπουλος *

Προικώο του Μάρκου Λιαρμακόπουλου και του Γιώργη Μανωλά προς τα παιδιά τους συντάσσεται το έτος 1790 εις το χωριό Τρικοκκιές, εις τον οίκο Μάρκου Νικόλα Λιαρμακόπουλου. Το επώνυμο δεν εμφανίζεται στα μητρώα αρρένων του χωριού. Έξι όμως γεννήσεις Λιαρμακόπουλων στο χωριό Μονή από τρεις πατέρες εμφανίζονται στα μητρώα αρρένων της  Νάξου 1845- 1879, ενώ  δεν αναφέρονται γεννήσεις Λιαρμακόπουλων για την ίδια περίοδο, ούτε σε κάποιο άλλο χωριό ης Νάξου, ούτε στη Χώρα..


Λιαρμακόπουλοι της ΚορώνουΕπώνυμοΌνομαΠατέραςΜητέρατόπος έτος γέν.Παρατηρήσεις
ΛΙΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥΛΟΣΝΙΚΟΛΑΟΣ


Πατέρας του επομένου. Γεννήθηκε πριν το 1730. Το επώνυμο Λιαρμάκης εμφανίζεται στο φορολογικό κατάλογο του 1708 στο Σκαδό. Αναγράφεται επίσης στον φορολογικό κατάλογο των Βόθρων (δηλαδή Τρικοκκιών και Σκαδού), του  1757. 


ΛΙΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥΛΟΣΜΑΡΚΟΣΝΙΚΟΛΑΟΣ

Γεννήθηκε πριν το 1755. Έγγραφο προικοδοσίας της κόρης του Μαρίας συντάσεται και υπογράφεται στο σπίτι του Μάρκου Νικόλα Λιαρμακόπουλου στις Τρικοκκιές,  στις 19 Μαϊου 1790.

ΛΙΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥΛΟΥΜΑΡΙΑΜΑΡΚΟΣ

Κόρη του προηγουμένου. Γεννήθηκε πριν το 1775.


Λιοκαμένος *

Ο Σταμάτης και ο Δημήτρης Λιοκαμένος αναφέρονται ως προικίζων και προικιζόμενος σε προικοσύμφωνο του έτους 16921γ  . Ο Γιώργος υιός Δημήτρη Λιοκαμένου και ο αδελφός του Ιωάννης αναφέρονται σε έγγραφο του 1753.

Λιοκαμένοι της Κορώνου

Επώνυμο Όνομα Πατέρας Μητέρα τόπος έτος γέν. Παρατηρήσεις
ΛΙΟΚΑΜΕΝΟΣ  ΣΤΑΜΑΤΗΣ


Πατέρας του επομένου. Γεννήθηκε πριν το 1650.
ΛΙΟΚΑΜΕΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Γεννήθηκε πριν το 1670. Αναφέρεται σε έγγραφο του 1692 ως πρικοδοτούμενος στο χωριό από τον πατέρα του Σταμάτη εν όψει γάμου με την Σταμάτα Μιχάλη Γιαννούλη.
ΛΙΟΚΑΜΕΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Πατέρας του επομένου. Γεννήθηκε πριν το 1710
ΛΙΟΚΑΜΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε έγγρφο του 1753 αναφέρεται ως πωλητής χωραφιών της περιοχής του χωριού στην κερά Μαρία την κουνιάδα του. Μεταξύ των μαρτύρων και οαδελφός του Ιωάννης
ΛΙΟΚΑΜΕΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αδελφός του προηγουμένου.Λουμπαρδάρης *

Ο γιος του Ιουλίου Λουμπαρδάρη προικίζει την κόρη του Φλουρού με προικοσύμφωνο που συντάχθηκε στην Κόρωνο στο ναό της αγίας Μαρίνας αναφέρεται σε έγγραφο του 1625  (δείτε και τα επώνυμα Γιαμάς, Μανωλάς)  Ο γαμπρός του είναι ο Δημήτρης, γιος του Μανώλη Γιαμά που αναφέρεται τελικά στο έγγραφο ως Δημήτρης Μανωλάς. Πρόκειται φια την πρώτη αναφορά του επωνύμου Μανωλάς στο χωριό.
Το επώνυμο Λουμπαδάρης εμφανίζεται τρεις φορές στον αναλυτικό φορολογικό κατάλογο του χωριού Μονή του έτους 1670.Λυκουρης ή Λυκουρόπουλος*

Λυκούρης είναι εκείνος που ακολουθεί τους λύκους.  Στη μυκηναϊκή ελληνική υπήρχε λέξη  ru-ko-u-ro που αποδίδεται λεκτικά ως λυκουρός και ερμηνεύται ως "παρατηρητής λύκων" ( Γεώργιος Μπαμπινιώτης ). Τώρα το νεοελληνικό επώνυμο Λυκούρης θα μπορούσε ίσως να προέλθει  από το επώνυμο Λύκος και ίσως και με άλλο τρόπο.
Στην Κόρωνο:
Το 1853 στις 30 Αυγούστου, ο Δημήτρης Βασίλη Λυκουρόπουλος 1827 νυμφεύεται στην Παναγία την Ελεούσα (στην Παναγία την Κερά στην Αμόμαξη), τη Δέσποινα Κωσταντίνου Μπιτζηλαίου 1829. Κουμπάρος ο Ιωάννης Ν. Κουφόπουλος και ιερέας ο παπα Νικόλας Κουφόπουλος ο μετέπειτα  Πρωτονοτάριος.
Στις 26/11  1875 απεβίωσε στο χωριό η Άννα 1832, του Βασιλη Λυκούρη και της Σοφίας, χήρα τότε  του Πέτρου Σιδερή. Πρέπει να ήταν αδελφή του παραπάνω Δημήτρη 1827.
Αργότερα ο Δημήτρης Λυκουρόπουλος του Βασιλείου εγγονός του παραπάνω Δημήτρη 1827, παντρεύτηκε στην Κόρωνο  τη Στελιανή Δημητρίου Παντελιά 1887 και απόκτησαν παιδιά στο χωριό. Στα μητρώα αρρένων ο Βασίλειος Δημητρίου Λυκούρης αναφέρεται με έτος γέννησης 1908. Στην κατάσταση γεννήσεων αναφέρεται ο Βασίλειος Δημητρίου Λυκουρόπουλος 1909 και τα αδέλφια του Καλλιόπη 1906, Αγγελική 1914, Μαρία 1917 και Διαλεχτή  1919.1στ  Είχαν και μεγαλύτερη αδελφή την Κυριακή.
Από το 1845 έως το 1879 γεννήσεις Λυκούρηδων ή Λυκουρόπουλων στη Νάξο, έχουν καταγραφεί στα μητρώα αρρένων μόνο στο  Σκαδό και στη Μέση. . Καταγράφτηκαν  έξι γεννήσεις από δύο πατεράδες, τον Δημήτρη και τον Πέτρο.  Ασφαλώς τα μητρώα είναι ελλειπή.

Λυκουρόπουλοι της Κορώνου


ΕπώνυμοΌνομαΠατέραςΜητέρατόπος έτος γέν.Παρατηρήσεις

ΛΥΚΟΥΡΟ
ΠΟΥΛΟΣ

ΛΥΚΟΥΡΟ  ΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


ΚΑΛΛΙΟΠΗ 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Δημητρίου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  του Βασιλείου
ΣΤΕΛΙΑΝΗ
Παντελιά
30/12 1906
Εγγονός της Δέσποινας Κων/νου Μπιτζηλαίου 1829 και του Δημητρίου Λυκουρόπουλου 1827 γιου του Βασίλη και της Σοφίας. 
Ο παππούς του είχε αδελφή Άννα 1832, που πέθανε 26/11  1875, χήρα ήδη του Πέτρου Σιδερή.Ή Λυκούρη
ΛΥΚΟΥΡΟ ΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  του Βασιλείου ΣΤΕΛΙΑΝΗ 2/11  1909 Ή Λυκούρης
ΛΥΚΟΥΡΟ
ΠΟΥΛΟΥ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  του Βασιλείου ΣΤΕΛΙΑΝΗ 7/9   1914 Ή Λυκούρη
ΛΥΚΟΥΡΟ ΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  του Βασιλείου ΣΤΕΛΙΑΝΗ 24/1   1917 Ή Λυκούρη
ΛΥΚΟΥΡΟ ΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΛΕΧΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  του Βασιλείου ΣΤΕΛΙΑΝΗ
Παντελιά
14/7  1919 Ή ΛυκούρηΜαγγιώρος

Η λέξη μαγκιόρος είναι νεοελληνική μεν, ιταλικής προέλευσης όμως. Αναφέρεται για τον  ικανό άνθρωπο, για  εκείνον που κάνει κάτι όμορφα και σωστά. Στην λαϊκή  φράση "είναι μαγκιόρος" αναφέρεται ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης στο βιβλίο του "Τα οικογενειακά μας ονόματα", για να δείξει την συνήθη προέλευση του επωνύμου. Όμως στα ιταλικά, maggiore σημαίνει μεγάλος, μείζων, σημαντικός αλλά και κάποιον βαθμοφόρο στρατιωτικό, και ο Τριανταφυλλίδης σημειώνει ότι και στα ελληνικά η λέξη μαγκιόρος έχει χρησιμοποιηθεί με αυτήν την έννοια, προσθέτοντας ακόμη ότι ως μαγκιόρος < maggiore, είχε υπηρετήσει ο Κολοκοτρώνης στα Επτάνησα στον αγγλικό στρατό.
Έτσι το ελληνικό επώνυμο Μαγγιώρος απονέμεται σε εκείνον που είναι μαγκιόρος με οποιαδήποτε από αυτές τις έννοιες. Και στον ικανό και σωστό άνθρωπο, και στον ικανό σε κάτι, και στον στρατιωτικό αλλά και σε εκείνον που τάχα έχει τέτοιες  ιδιότητες. Μπορεί όμως να έχει προκύψει κάπου και από ιταλικό επώνυμο αφού το επώνυμο Maggiorus έχει καταγραφεί στη βόρεια Ιταλία. Στον ελληνικό χώρο ξέρω ότι  το επώνυμο Μαγγιώρος  είχε καταγραφεί στον Τσεσμέ απέναντι στη Χίο, στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, στα Δαρδανέλια, στη Βόνιτσα, στην Ηλεία (Γιαννιτσοχώρι), στη Λακωνία.

Κάποια οικογενειακή παράδοση για την προέλευση των Μαγγιώρων της Κορώνου έχει επικαλεσθεί ο Νικόλαος Δημητρίου Μαγγιώρος 1940, γιος του Χατζηδοδημήτρη 1870. Δεν γνωρίζω το περιεχόμενό της.
Οικογενειακή παράδοση για το ίδιο θέμα αναφέρει και ο Δημήτριος Νικολάου Μαγγιώρος 1956. Ο  πατέρας του Νικόλαος Δημητρίου Μαγγιώρος 1924, ήταν εγγονός του Γιαννούλη Μιιχαήλ Μαγγιώρου 1848. Σύμφωνα με αυτήν την παράδοση οι Μαγγιώροι του χωριού προήλθαν από κάποιον Μανωλά από τους Τσαμπουνάρηδες που επανερχόμενος  στο χωριό από την Μικρά Ασία απόκτησε πρώτα το παρατσούκλι και στη συνέχεια και το επώνυμο Μαγγιώρος. Η όλη ιστορία εξελίσσεται πριν το 1800. Υπάρχει λένε καταγεγραμμένη  πλήρης σειρά γεννήσεων από τον Μανωλά - Μαγγιώρο εκείνης της εποχής μέχρι τη γέννηση του παραπάνω Γιαννούλη Μιχαήλ Μαγγιώρου 1848. Ο Μιχαήλ ο πατέρας του Γιαννούλη γεννήθηκε πριν το 1814.
Τις σχετικές προφορικές παραδόσεις αναφέρει  και  ο Χουζούρης.  Συγκεκριμένα αναφέρει ότι σύμφωνα με μία από αυτές το επώνυμο Μαγγιώρος στην Κόρωνο προήλθε από μετονομασία ενός χωριανού με το επώνυμο Μανωλάς. Ένας Μανωλάς που είχε παλαιά απαχθεί στη Σμύρνη κατάφερε και ξέφυγε και επέστρεψε τελικά  στο χωριό και απόκτησε το επώνυμο Μαγγιώρος γιατί με όσα είχε καταφέρει "είχε αποδειχθεί σε όλα του μαγκιόρος", γράφει ο Χουζούρης.  Είναι φυσικά πιθανό να είχε ήδη αποκτήσει αυτός ο Μανωλάς το επώνυμο Μαγγιώρος πριν επιστρέψει στο χωριό, και η αλλαγή του επωνύμου να τον βοήθησε να ξεφύγει.
Πρέπει όμως να προσθέσω ακόμη ότι αντίθετα με όσα μέχρι πρόσφατα (Ιούνιος 2014) ανέφερα, η άποψη που έχει δημοσιευθεί και αποδίδει τη δημιουργία του επωνύμου Μαγγιώρος σε τροποποίηση του επωνύμου Μακέρος μπορεί να αφορά  Μαγγιώρους του χωριού.
Το επώνυμο Μαγγιώρος σχηματίζεται  με τον τρόπο που παραπάνω αναφέρω. Βεβαίως σε κάποιες περιπτώσεις  έγινε πρώτα παρατσούκλι και μετά επώνυμο. Όλα αυτά είναι καθολικά αποδεκτά, όμως στο χωριό είχαμε ιδιαίτερες περιστάσεις που μπορεί να οδήγησαν στη μετατροπή του επωνύμου Μακέρος σε Μαγγιώρος. Αυτό όμως  δεν φαίνεται να αφορά κατ' ανάγκην σημερινούς Μαγγιώρους του χωριού. Θα το δούμε και παρακάτω.

Η παλαιότερη γνωστή γραπτή αναφορά στη Νάξο  σχετική με το επώνυμο Μαγγιώρος, είναι του έτους 1810. Βρίσκουμε το 1810 τον  Ιωάννη Μανκιωρόπουλο να υπογράφει ως προεστός (δημογέροντας) κάποιου χωριού μαζί με όλους τους προεστούς της Νάξου για την επικύρωση συλλογής νόμων και εθίμων που αποτέλεσε τότε τον Αστικό Κώδικα στο νησί. (Δες σχετικά και τα αναγραφόμενα στην ανάρτηση Κόρωνος Νάξου στο κεφάλαιο Η ιστορία μέχρι τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους προς το τέλος της σημείωσης 3)
Στην κατάσταση των υπογραφών, οι Ιωάννης Μανκιωρόπουλος, Νικηφόρος Γεώργη Χουζούρι και Ιωάννης Φακίνος εμφανίζονται στη σειρά ο ένας ακριβώς μετά τον άλλο, ο καθένας  ως προεστός (δημογέροντας)  κάποιου μη ονομαζομένου χωριού . Τα ονοματεπώνυμά τους τα είχαν γράψει οι ίδιοι. Εδώ διατήρησα την ορθογραφία των ονοματεπωνύμων που εμφανίζεται στην κατάσταση.
Η ύπαρξη Μαγγιωρόπουλου προϋποθέτει την προγενέστερη  ύπαρξη Μαγγιώρων είτε κατά το επώνυμο είτε κατά το παρατσούκλι. Ο Ιωάννης Μαγγιωρόπουλος ήταν δημογέροντας το 1810 και επομένως πρέπει να είχε γεννηθεί πριν το 1770.

Το επώνυμο Μακέρος εμφανίζεται σε έγγραφα σχετικά με το χωριό από το 1736 μέχρι και το 1825 και σε όλο αυτό το διάστημα διατηρεί αναλλοίωτη τη μορφή του. Αναφέρεται μόνο ως Μακέρος καθαρά σε όλα τα έγγραφα που το αναφέρουν, από όποιον νοτάριο και αν έχουν γραφεί.  Η τελευταία αναφορά του επωνύμου Μακέρος σε έγγραφο που έχω υπόψη μου είναι του 1825 και αφορά την οικογένεια του μακαρίτη το 1825 Βασίλη Ιωάννη Μακέρου και της Σταμάτας. Απόκτησαν, όχι με τη σειρά που εδώ θα αναφερθούν,
-την Καλή περίπου το 1800 που παντρεύτηκε τον Ιωάννη Πέτρου Σιδερή (προικοσύμφωνο το 1825),
-τον  Ιωάννη λίγο μεγαλύτερο από την Καλή που παντρεύτηκε τη Μαρία κόρη του Κωστατή Κουφόπουλου και της Ερήνης (προικοσύμφωνο το 1823),
-τον Αντώνη γεννημένο περί το 1790 που παντρεύτηκε τη γεννημένη το 1793 Δέσποινα Μουτσοπούλου κόρη του Ιωάννη και της Μαρίας,
-το Νικόλα, και
-τη Μαρία το 1801 που παντρεύτηκε τον Ιωάννη Χουζούρη.
 Ο Νικόλας και ο Αντώνης αναφέρονται στο προικοσύμφωνο του 1823. Και αυτό το προικοσύμφωνο και το προικοσύμφωνο του 1825 γράφτηκαν από τον Ιάκωβο Κουφόπουλο, πρωτονοτάριο Ανωμερών.
Στα δύο προικοσύμφωνα η Μαρία 1801 δεν αναφέρεται καθόλου. Όλοι οι άλλοι αναφέρονται και αναφέρονται με το επώνυμο Μακέρος.
Φαίνεται παραπάνω ότι υπήρξαν Μαγγιωρόπουλοι (Μανκιωρόπουλοι) περίπου συνομήλικοι με Μακέρους

Ο Ιάκωβος Κουφόπουλος όμως χρησιμοποιούσε το γράμμα κ για να γράψει είτε κ, είτε γγ. Ο γιος του Νικόλαος Κουφόπουλος-Πρωτονοτάριος το ήξερε αυτό και ήταν παπάς και νοτάριος  στο χωριό  εποχή που είχαν εμφανιστεί και Μαγγιώροι. Επηρεασμένος από αυτό  διάβασε το Μακέρος στα έγγραφα του πατέρα του ως Μαγγέρος, και έτσι κατέγραψε το θάνατο της Μαρίας Μακέρου 1801 κόρης του Βασίλη και της Σταμάτας που συνέβη στις 24 Μαρτίου 1869 ως θάνατο της Μαρίας Μαγγέρου του Βασίλη και της Σταμάτας, και κατέγραφε ως Μαγγέρους και τους  Μακέρους και τους Μαγγιώρους που γεννιόντουσαν παντρεύονταν ή πέθαιναν στο χωριό. Αυτό πρέπει να αφορά λίγους Μακέρους. Κατέγραψε ως Ευστάθιο Μαγγέρο και τον Στάθη  του Δημητρίου  Μαγγιώρου (Νικητάκη) γιου του Αντωνίου. Ο  Αντώνιος ο πατέρας του Δημητρίου, θα ήταν κατ' αρχήν δυνατό να ήταν ο Αντώνης Μακέρος, γιος του Βασίλη και της Σταμάτας που αναφέρω παραπάνω. ΄Ομως δεν ήταν.

Ο Αντώνης Μακέρος είχε σύζυγο τη Δέσποινα Ιωάννη Μουτσόπουλου 1793. Ο  Αντώνης Μαγγιώρος ο πατέρας του Δημήτρη  Αντωνίου Μαγγιώρου (Νικητάκη), είχε συμβία με το όνομα Ευδοκία. Η Ευδοκία συμβία του Αντωνίου Μαγγιώρου βάπτισε στι 25 Αυγούστου 1868 τον Μάρκο εγγονό του Ιωάννη Μαστρογιαννόπουλου που είχε γεννηθεί στις 20 Αυγούστου του ίδιου χρόνου και ο Δημήτρης Αντωνίου Μαγγιώρος ο Νικητάκης, ονόμασε Ευδοκία μια από τις κόρες του (βαπτίστηκε από το Γεώργιο Ν. Μπαρουξάκη). Δέσποινα δεν ονόμασε καμμία.
Αυτό αποκλείει να προερχόταν  ο πατέρας του Νικητάκη από Μακέρους με άλλο τρόπο; Οχι. Μπορεί να υπήρχαν στο χωριό και Μακέροι που δεν ήταν απόγονοι του παραπάνω Βασίλη και της  Σταμάτας. Δεν έχουμε όμως για αυτό καμιά συγκεκριμένη θετική ένδειξη.
Αποκλείεται να προέρχονται όλοι οι Μαγγιώροι του χωριού από άλλους Μακέρους; Η απάντηση πρέπει να είναι όχι αν και δεν έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις καταγραφές. Και το μπέρδεμα που οφείλεται στον παπα Νικόλα ήταν μεγάλο.
Έχουμε ωστόσο και άλλες καταγραφές "Μαγγέρων" που κι αυτοί κατ' αρχήν δεν φαίνεται να ήταν απόγονοι καταγεγραμμένων Μακέρων.
Ο Γιαννούλης Μαγγιώρος γεννήθηκε πριν το 1794. Η εγγονή του Σοφία κόρη του γιου-του Μιχάλη, γεννήθηκε το 1834 και παντρεύτηκε 18/5 1858 τον Γιαννούλη Ιωάννη Φακίνο 1832 τον πρώτο Φασκιανό. Ο γιος του Γιαννούλη Μαγγιώρου ο Μιχάλης, γεννήθηκε πριν το 1814. Ο Μιχάλης και ο πατέρας του Γιαννούλης και η κόρη του Μιχάλη  Σοφία  φαίνεται να είναι Μαγγιώροι και δεν υπάρχει πάλι καμιά θετική ένδειξη για προέλευσή τους από οικογένεια Μακέρων, και καταγράφτηκαν και αυτοί από τον παπα Νικόλα Κουφόπουλο Πρωτονοτάριο ως Μαγγέροι.
Καταγράφτηκε ως Μαγγέρος και ο γεννημένος πριν το 1812 Γεώργιος Μαγγιώρος και ο γιος του Κωσταντίνος 1832 που παντρεύτηκε 28/3  1858 τη Μαρία Παναγιώτη Αξαοπουλου 1843. Και για αυτούς δεν υπάρχει ένδειξη  να ήταν Μακέροι.
Καταγράφτηκαν όμως ως Μαγγέροι στις ληξιαρχικές πράξεις γάμων και θανάτων αλλά και γεννήσεων που συντάχτηκαν με ευθύνη του παπα Νικόλα, και οι Μακέροι αν υπήρχαν Μακέροι, και  οι Μαγγιώροι.  Ο παπα Νικόλας έγραφε ληξιαρχικές πράξεις τουλάχιστον μέχρι το 1883.
Στους εκλογικούς καταλόγους του 1862 μόνο Μαγγιώροι καταγράφτηκαν. Ούτε Μαγγέροι ούτε Μακέροι. Κατά την απογραφή στρατευσίμων του 1879, όλοι οι ζώντες και καταγεγραμμένοι από τον παπα Νικόλα ως Μαγγέροι καταγράφτηκαν στα μητρώα αρρένων της Χώρας και όλων των χωριών της Νάξου ως Μαγγιώροι.  Φαίνεται κατ' αρχήν ότι ήταν πράγματι Μαγγιώροι όλοι οι "Μαγγέροι" οι ζώντες το 1879 αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως  βέβαιο. Ο παπα Νικόλας  εξακολουθούσε όμως να τους καταγράφει ως Μαγγέρους μέχρι το 1883.
Στις καταστάσεις γεννήσεων 1904-1930, στα μητρώα αρρένων του χωριού ή σε έγγραφα νεότερα του 1883 το Μαγγέρος δεν εμφανίζεται πλέον.

Από τον παραπάνω Μιχάλη Γιαννούλη Μαγγιώρο, από το Βασίλη τον αδελφό του, και από το Δημήτρη Αντωνίου Μαγγιώρο (Νικητάκη), φαίνεται να προέρχονται όλοι οι σημερινοί Κορωνιδιάτες Μαγγιώροι. Λεπτομέρειες ακολουθούν.

Από τα μητρώα αρρένων του χωριού 1845 - 1934 και τις καταστάσεις γεννήσεων γάμων και θανάτων φαίνεται ότι οι Μαγγιώροι του χωριού "ξεκινούν" με τους

Μιχάλη του Γιαννούλη, Βασίλειο του Γιαννούλη,
Κων/νο του Γεωργίου,
Ιωάννη,
ίσως και άλλον Ιωάννη,
Δημήτριο του Αντωνίου (Νικητάκη),  και
Ιάκωβο (Γιακουμή) Μαγγιώρο,

που φαίνεται ότι έχουν γεννηθεί πριν το 1845 (ίσως όχι ο Ιάκωβος).
Οι γεννήσεις τους δεν εμφανίζονται στα μητρώα αρρένων 1845 - 1879 όλης της Νάξου.
Επιπλέον προκύπτει ότι
Ο Μιχάλης  Γιαννούλη  Μαγγιώρος γεννήθηκε  πριν το 1814 και απόκτησε την Σοφία το 1834 και τον Γιαννούλη το 1848. Ο πατέρας του Γιαννούλης γεννήθηκε πριν το 1794
Ο Βασίλης  Γιαννούλη  Μαγγιώρος αδελφός του Μιχάλη, γεννήθηκε το 1834, παντρεύτηκε  14/6  1853 τη Μαρία  κόρη του Χριστόδουλου Μανωλά γεννημένη το 1837 και απόκτησε τον Μιχάλη του 28/12  1855
Ο Δημήτριος Αντωνίου Μαγγιώρος (Νικητάκης), γεννήθηκε πριν το 1842.
Ο Νικόλαος Δημητρίου Μαγγιώρος , γιος του Νικητάκη, γεννήθηκε στο χωριό το 1862
Ο Κων/νος  Γεωργίου  Μαγγιώρος γεννήθηκε το 1832 παντρεύτηκε 28/3  1858 τη Μαρία Παναγιώτη Αξαοπούλου γεννημένη το 1843 και απόκτησε τη Μαρία το 1868 και τον Γεώργιο το 1880. Πρέπει να είχε αποκτήσει παιδιά από τις αρχές της δεκαετίας του 1860 ή νωρίτερα. Ο πατέρας-του Γεώργιος γεννήθηκε πριν το 1812. Τα υπόλοιπα παιδιά του αναφέρονται παρακάτω στο τέλος των αναφερομένων για τα παρατσούκλια.
Ο Γεώργιος  Ιωάννη Μαγγιώρος γεννήθηκε πριν το 1848 και απόκτησε τη Μαρία και τη Σοφία 19/5  1868 και τον Ιωάννη 2/2  1870. Δεν αποκλείεται να ήταν γιος της Μαρίας Κουφοπούλου και του Ιωάννη Μακέρου του γιου του Βασίλη και της Σταμάτας.
Ο Δημήτριος Ιωάννη Μαγγιώρος γεννήθηκε στο χωριό το 1849
Η Μαρούλα Ιωάννη Μαγγιώρου γεννήθηκε το 1830 και παντρεύτηκε 16 Οκτωβρίου 1853 στην Αγία Μαρίνα τον Νικόλαο Ιωάννη Περγαντή
Ο Δημήτριος Μαγγιώρος γιος του Ιωάννη και της Ελένης γεννήθηκε το 1812 και απεβίωσε στο χωριό στις 1 Ιουλίου 1860 σε ηλικία 48 ετών
Ο  Μιχάλης Ιακώβου  Μαγγιώρος γεννήθηκε στο χωριό το 1878.

Από τα μητρώα αρρένων προκύπτει επίσης ότι  οι απόγονοι των Μιχάλη , Βασίλη και  Δημήτρη (Νικητάκη) και μόνον αυτοί, έμειναν και απόκτησαν οικογένειες στην Κόρωνο.

Τα αναφερόμενα αλλού ότι κάποιος Μιχάλης από το Αϊβαλί (που έχει αναφερθεί ως Κυδωνιάτης) και που πράγματι του παραχωρήθηκαν κτήματα  στο χωριό από την κερά Μαρία (συμβία του Γιάννη) "δια να την κοιτάζει ζωντανή και πεθαμένη", υιοθετήθηκε από την κερά Μαρία Μαγγιώρου και έμεινε  και απόκτησε  παιδιά στο χωριό και έγινε τάχα έτσι ο γενάρχης σημερινών Μαγγιώρων, δεν στηρίζονται πουθενά.
Το επώνυμο  της κεράς Μαρίας και το επώνυμο του συμβίου της δεν αναφέρονται στο έγγραφο και δεν προκύπτουν από συσχέτιση του εγγράφου με άλλα δημοσιευμένα έγγραφα. Δεν αναφέρεται επίσης πουθενά, ούτε προκύπτει από κάτι ούτε ότι ο Μιχάλης ο Κυδωνιάτης απόκτησε το επώνυμο της κεράς Μαρίας ή του συζύγου της ούτε ότι έμεινε και απόκτησε οικογένεια στο χωριό.  Και ο Μιχάλης Κυδωνιάτης αναφέρεται αργότερα (το 1853) ως νονός σε βάπτιση στην Κεραμωτή με το όνομα Μιχάλης Αϊβαλιώτης και όχι Μιχάλης Μαγγιώρος. Δεν υπάρχει τέλος καμιά οικογενειακή προφορική παράδοση οικογένειας Μαγγιώρων στο χωριό για καταγωγή της από "υιοθετημένο" Κυδωνιάτη. Δείτε και τα αναφερόμενα για το επίθετο Κυδωνιάτης.

Ο Δημήτριος Γεωργίου Μαγγιώρος (1902) εγγονός του Δημητρίου Μαγγιώρου (Νικητάκη), διετέλεσε πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Για τον πατέρα του Γιώργο Δημητρίου Μαγγιώρου ο Γιάννης Χουζούρης έχει γράψει:

"Δεύτερος πρέπει νά 'τανε ο Γιώργης της Μαρίας,
πού 'χε στην πλάτσα καφενέ, τέρας της ευφυίας. 
Όλοι τον εθαυμάζαμε για την οξύνοιά του,
για την κοινωνικότητα κι ενημερότητά του."
( Γιάννη Χουζούρη: "Λαϊκή Ποίηση Για Την Κόρωνο Νάξου Και Την Ιστορία Της")

Ο Γεώργιος Μαγγιώρος 1918, γιος του Μαγγιωρονικόλα υπήρξε θύμα του εμφυλίου πολέμου.  Σκοτώθηκε 4 Σεπτ. 1949από νάρκη στο ύψωμα Γκίπρινα Σουφλίου


Παρατσούκλια

Μαγγιώροι από τον Μιχάλη Μαγγιώρο (γεννημένο πριν το 1814), τον Μαγγιώρο
Του Γιαννούλη 1848 πρώτου γιου του παραπάνω Μιχάλη
Του Μιχάλη, από τον Μιχάλη Μαγγιώρο 1875 πρώτο γιο του Γιαννούλη 1848
Του Δημήτρη 1885, δεύτερου γιου του Γιαννούλη 1848
Μαγγιώροι, από τον Γιώργο (Μαγγιώρο) 1852 δεύτερο γιο του παραπάνω Μιχάλη.
Του Μαγγιωρομιχάλη 1888, Μαγγιωροβασίλη 1890, Μαγγιωρονικόλα 1896, Μαγγιωρογιάννη 1897, Μαγγιωροκώστα 1899, γιων του Γιώργου 1852
Γιος του Μαγγιωροβασίλη 1890 ήταν o Μπερέας Μαγγιώρος 1927 (σπάνιο όνομα), και γιος του Μαγγιωρονικόλα 1896 ήταν o Γιώργος Μαγγιώρος 1924 που υπήρξε θύμα πολέμου.

Από τον Βασίλη Μαγγιώρο 1834
Του Μιχάλη 1855, του Γιαννούλη 1865, του Χατζηδοδημήτρη 1870 γιων του παραπάνω Βασίλη.
Αρβανάκηδες, από τον Βασίλη Μαγγιώρο τον Αρβανάκη 1893 γιο του Μιχάλη 1855.
Του Μικρού από το Νίκο 1899, γιο του παραπάνω Γιαννούλη 1865.
Χαρχαλιάς, ο Μιχάλης Μαγγιώρος 1907  γιος του Γιαννούλη 1865.
Χατζήδες, από τον παραπάνω Χατζηδοδημήτρη 1870.
Του Χατζηδοβασίλη 1899, πρώτου γιου του Χατζηδοδημήτρη 1870.

Από τον Δημήτρη Αντωνίου Μαγγιώρο τον Νικητάκη.
Γλύμης ο Αντώνης Δημητρίου Μαγγιώρος 1867 δεύτερος γιος του Νικητάκη.
Η λέξη γλυμίζω είναι λέξη της δημοτικής και σημαίνει περιθρύπτω, περιτρίβω, περικόπτω. Είναι λέξη συγγενής με τη λέξη γλύφω από την οποία προέρχονται και οι λέξεις γλυπτό και γλυπτική. Κατά την αντίληψή μου γλύμης είναι εκείνος που του έχει αφαιρεθεί οτιδήποτε εξωτερικό και έχει μείνει σκελετός, αποστεωμένος, δηλαδή εκείνος που είναι παρα πολύ αδύνατος. Ωστόσο στη Νάξο (Φιλότι, Γλινάδο), έχει υπάρξει και το όνομα Γλιμάκης, προερχόμενο από το Γουλιέλμος, και με τον ίδιο τρόπο  ίσως να μπορούσε να σχηματισθεί και το Γλίμης.
Του Στάθη 1871, του Γιώργη 1874, του Νικητομανώλη 1880, γιών του Νικητάκη.
Του Μιχαλάκη 1897 πρώτου γιου του Στάθη 1871.
Του Μήτσου 1902 πρώτου γιου του Γιώργη 1874.

Προσθήκη 2014 

Στους πινακες των Μαγγιώρων που γεννήθηκαν στην Κόρωνο που ακολουθούν, δεν έχουν περιληφθεί τα μέλη της οικογένειας του Γεωργίου Ιωάννη Μαγγιώρου και της οικογένειας του Κωσταντίνου Γεωργίου Μαγγιώρου. Επειδή είναι δύσκολο να συμπληρωθούν οι σχετικοί πίνακες καταχωρώ εδώ τα μέλη των  δύο οικογενειών  με πιο απλό τρόπο. Άλλωστε δεν υπάρχουν ειδικές πληροφορίες και επεξηγήσεις για κανέναν από τους αναφερόμενους

Ο Γεώργιος Ιωάννη Μαγγιώρος και η συμβία του η Ειρήνη απόκτησαν στο χωριό 

τη     Μαρία            19/05   1868
τη     Σοφία             19/05   1868
τον   Ιωάννη           02/02  1870
την   Παρασκευή    10/06   1871
τον   Γιαννούλη      26/11   1873
τη    Δέσποινα        31/01   1875
τον   Δημήτρη        03/11   1877

Ο πατέρας του ο Ιωάννης θα μπορούσε να ήταν Μακέρος, γιος του Βασιλείου και της Σταμάτας. Στα μητρώα δεν βρήκα απογόνους του Ιωάννη, του Γιαννούλη ή του Δημήτρη.

Ο Κωσταντίνος Γεωργίου Μαγγιώρος και η συμβία του Μαρία απόκτησαν στο χωριό

την Ελένη             31/05   1868
την Αικατερίνη     07/10   1870
τη  Μαρίνα           22/12   1870
την Παρασκευή    22/05   1875
την Ειρήνη           14/09   1877
τον  Γεώργιο         08/01   1880

Απογόνους του Γεωργίου δεν βρήκα στα μητρώα. 

Υπάρχει μία ακόμη αλλά μεμονωμένη καταγραφή.

Η Δημητρούλα Μαγγιώρου του Δημητρίου και της Λαμπριανής γεννήθηκε στο χωριό 20/09   1872.

Τέλος της προσθήκης.

 

Μαγγιώροι γεννημένοι στην Κόρωνο 


­Επώνυμο­    Όνομα Πατέρας Μητέρα τόπος έτος γέν. Παρατηρήσεις
ΜΑΝΩΛΑΣ ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ

--  
Μανωλάς από τους Τσαμπουνάρηδες. Είχε παλαιά απαχθεί στη Σμύρνη αλλά κατάφερε και ξέφυγε και επέστρεψε τελικά στο χωριό και απόκτησε το επώνυμο Μαγγιώρος γιατί μεόσα είχε καταφέρει"είχε αποδειχθεί σε όλα του μαγκιόρος", γράφει ο Χουζούρης. Η ιστορία αναφέρεταισε χρονολογία προγενέστερη του 1800 αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Μαγγιώρος Γεώργιος. Γεννήθηκε πριν το1810. Ο γιος του Κων/νος γεννήθηκε το 1832 και παντρεύτηκε 28/3  1858 τη Μαρία 1843 κόρη τουΠαναγιώτη Αξαόπουλου
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ  Μαγγιώρος. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ 


Ο πατέρας του γεννήθηκε πριν το 1794. Ο ίδιος γεννήθηκε πριν το 1814. Ο Γιαννούλης ο γιος του του γεννήθηκε το 1848. Η κόρη του η Σοφία γεννήθηκε  το 1834 και παντρεύτηκε 18/5  1858 τον Γιαννούλη Ιωάννη Φακίνο 1832. Από τη Σοφία και τον Γιαννούλη Φακίνο προέρχονται οι Φακίνοι του χωριού με το παρατσούκλι Φασκιανοί 
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
1.Ο Δημήτρης του γεννήθηκε το 1849. Ο Γιώργος του γεννήθηκε πριν το 1848 και απόκτησε τη Μαρία και τη Σοφία 19/5  1868 και τον Ιωάννη 2/2  1870 .          2. Η Μαρούλα Ιωάννη Μαγγιώρου γεννήθηκε το 1830 και παντρεύτηκε 16 Οκτωβρίου 1853 στην Αγία Μαρίνα τον Νικόλαο Ιωάννη Περγαντή


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Αδελφός του παραπάνω Μιχάλη (του Μαγγιώρου). Γεννήθηκε το 1834 και παντρεύτηκς 14/6  1853 την Μαρία 1837 κόρη του Χριστόδουλου Μανωλά. Ο Μιχάλης του γεννήθηκε 14 Δεκ. 1855
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ    ο Νικητάκης ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑ
Ο Νίκος του του γεννήθηκε το 1862
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ


Απόκτησε το Μιχάλη του το 1878
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΓΓΙΩΡΟ ΤΟΝ ΜΑΓΓΙΩΡΟΜΑΓΓΙΩΡΟΣ   ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ             τουΓιαννούλη ΣΤΑΜΑΤΑ 1848 Γιος του Μαγγιώρου. Νωρίτερα είχαν γεννηθεί η Σοφία το 1834 και μάλλον και άλλα παιδιά
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ             τουΓιαννούλη ΣΤΑΜΑΤΑ 1852 Ο Μαγγιώρος, γιος του Μαγγιώρου. Γεννήθηκαν αργότερα η Ευδοκία 27/12  1853 και η Ανδριάνα 13/6 1858
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ   ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ    του  Μιχηλ ΣΟΦΙΑ 27/ 01  1856 Ο Μιχάλης. Είχε νωρίτερα γεννηθεί η Φωτεινή 3/9  1873
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ    του  Μιχαήλ ΣΟΦΙΑ 1885 Του Γιαννούλη 1848.
Πριν το 1885 είχαν γεννηθεί  η Παρασκευή 20/12 1878 και η Σταμάτα 12/4 1882


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ  ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ    τουΓιαννούλη  ΣΟΦΙΑ 21/ 06 1904 Του Μιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΑΝΝΑ ΜΙΧΑΛΗΣ    τουΓιαννούλη  ΣΟΦΙΑ 31/7 1906 Του Μιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ    τουΓιαννούλη  ΣΟΦΙΑ 19/ 08 1908 Του Μιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ    τουΓιαννούλη  ΣΟΦΙΑ 26/01 1910 Του Μιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ   ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΧΑΛΗΣ    τουΓιαννούλη  ΣΟΦΙΑ 12/06 1911 Του Μιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ  ΜΙΧΑΛΗΣ    τουΓιαννούλη  ΣΟΦΙΑ 31/07 1914 Του Μιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   ΜΙΧΑΛΗΣ του Γιαννούλη  ΣΟΦΙΑ 28/01 1922 Του Μιχάλη


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ    ΜΙΧΑΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ τουΓιαννούλη ΜΑΡΙΑ 14-Ιουν Του Δημήτρη 1885, γιου του Γιαννούλη (1848)
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ τουΓιαννούλη ΜΑΡΙΑ
Του Δημήτρη 1885, γιου του Γιαννούλη (1848)
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ τουΓιαννούλη ΜΑΡΙΑ
Του Δημήτρη 1885, γιου του Γιαννούλη (1848)
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ τουΓιαννούλη ΜΑΡΙΑ
Του Δημήτρη 1885, γιου του Γιαννούλη (1848)
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ   ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τουΜιχαήλ ΚΥΡΙΑΚΗ 1888 Ο Μαγγιωρομιχάλης γιος του Μαγγιώρου (1852). Στις 01/08  1882 είχε γεννηθεί και η Μαρία
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τουΜιχαήλ ΚΥΡΙΑΚΗ 1890 Ο Μαγγιωροβασίλης γιος του Μαγγιώρου 1852
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τουΜιχαήλ ΚΥΡΙΑΚΗ 1896 Ο Μαγγιωρογιάννης γιος του Μαγγιώρου 1852
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τουΜιχαήλ ΚΥΡΙΑΚΗ 1896 Ο Μαγγιωρονικόλας ή Σκούρος γιος του Μαγγιώρου 1852
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τουΜιχαήλ ΚΥΡΙΑΚΗ 1899 Ο Μαγγιωροκώστας γιος του Μαγγιώρου 1852
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ   ΖΩΙΤΣΑ ΜΙΧΑΗΛ τουΓεωργίου ΕΙΡΗΝΗ 18/08 1911 Του Μαγγιωρομιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛ τουΓεωργίου ΕΙΡΗΝΗ 25/03 1913 Του Μαγγιωρομιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ τουΓεωργίου ΕΙΡΗΝΗ 15/09 1914 Του Μαγγιωρομιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑ ΜΙΧΑΗΛ τουΓεωργίου ΕΙΡΗΝΗ 14/ 04 1916 Του Μαγγιωρομιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ τουΓεωργίου ΕΙΡΗΝΗ 16/ 02  1918 Του Μαγγιωρομιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΗΛ τουΓεωργίου ΕΙΡΗΝΗ 03/ 07 1920 Του Μαγγιωρομιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΜΙΧΑΗΛ τουΓεωργίου ΕΙΡΗΝΗ 17/12 1922 Του Μαγγιωρομιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΗΛ τουΓεωργίου ΕΙΡΗΝΗ 11/04 1925 Του Μαγγιωρομιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ τουΓεωργίου ΕΙΡΗΝΗ 09/12 1926 Του Μαγγιωρομιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΙΧΑΗΛ τουΓεωργίου ΕΙΡΗΝΗ 01/05 1929 Του Μαγγιωρομιχάλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ   ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ττουΜιχαήλ

Του Μαγγιωρογιώργου 1914, γιου του Μαγγιωρομιχάλη.
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ττουΜιχαήλ

Του Μαγγιωρογιώργου 1914, γιου του Μαγγιωρομιχάλη.
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ττουΜιχαήλ

Του Μαγγιωρογιώργου 1914, γιου του Μαγγιωρομιχάλη.
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ττουΜιχαήλ

Του Μαγγιωρογιώργου 1914, γιου του Μαγγιωρομιχάλη.

ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  τουΓεωργίου ΜΑΡΙΑ 25/01 1917 Του Μαγγιωροβασίλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ   ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  τουΓεωργίου ΜΑΡΙΑ 08/10 1918 Του Μαγγιωροβασίλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  τουΓεωργίου ΜΑΡΙΑ 02/ 12  1920 Του Μαγγιωροβασίλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  τουΓεωργίου ΜΑΡΙΑ 29/ 03  1922 Του Μαγγιωροβασίλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  τουΓεωργίου ΜΑΡΙΑ 02/ 01  1925 Του Μαγγιωροβασίλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΠΕΡΕΑΣ Ανδρέας ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  τουΓεωργίου ΜΑΡΙΑ 22/ 04  1927 Του Μαγγιωροβασίλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  τουΓεωργίου ΜΑΡΙΑ 1933 Του Μαγγιωροβασίλη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  τουΓεωργίου ΚΥΡΙΑΚΗ 15/10 1925 Του Μαγγιωρογιάννη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  τουΓεωργίου ΚΥΡΙΑΚΗ 13/08 1927 Του Μαγγιωρογιάννη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  τουΓεωργίου ΚΥΡΙΑΚΗ 05/ 07 1929 Του Μαγγιωρογιάννη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  τουΓεωργίου ΚΥΡΙΑΚΗ 1933 Του Μαγγιωρογιάννη


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ τουΓεωργίου ΚΑΛΛΙΟΠΗ 21/09 1924 Γιος του Μαγγιωρονικόλα. Σκοτώθηκε κατά τον εμφύλιο το 1949 από νάρκη, κοντά στο Σουφλί
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ  ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ τουΓεωργίου ΚΑΛΛΙΟΠΗ 30/ 05 1926 Η Σκουρορήνη. Παντρεύτηκε τον Νίκο Φυρογένη 1920
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ τουΓεωργίου ΚΑΛΛΙΟΠΗ 15/03  1928 Του Μαγγιωρονικόλα
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ τουΓεωργίου ΚΑΛΛΙΟΠΗ 1937 Του Μαγγιωρονικόλα


ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ  ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΩΝ/ΝΟΣ       τουΓεωργίου ΚΥΡΙΑΚΗ 01/09  1928 Του Μαγιωροκώστα
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ       τουΓεωργίου ΚΥΡΙΑΚΗ 1930 Του ΜαγιωροκώσταΑΠΌ  ΤΟΝ  ΒΑΣΙΛΗ  ΜΑΓΓΙΩΡΟ   ΠΑΤΕΡΑ  ΤΟΥ  ΧΑΤΖΗΔΟΔΗΜΗΤΡΗ  ΚΑΙ   ΠΑΠΟΥ  ΤΟΥ  ΑΡΒΑΝΑΚΗ
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ    ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γιαννούλη ΜΑΡΙΑ Χριστόδουλου ΜΑΝΩΛΑ 28 Δεκ. 1855
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ      Γιαννούλη ΜΑΡΙΑ Χριστόδουλου ΜΑΝΩΛΑ 1865 Είχε γεννηθεί η Σοφία 8/5  1859
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γιαννούλη ΜΑΡΙΑ Χριστόδουλου ΜΑΝΩΛΑ 30 Ιαν. 1871 Ο Χατζηδοδημήτρης. Είχε γεννηθεί και η Σταμάτα 25/4  1869


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ τουΒασιλείου  ΒΑΣΙΛΙΚΗ 1887
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ τουΒασιλείου  ΒΑΣΙΛΙΚΗ 1893 Ο Αρβανάκης


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ τουΜιχαηλ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 23 Ιαν.  1924 Του Αρβανάκη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ τουΜιχαηλ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 13/3  1926 Του Αρβανάκη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ τουΜιχαηλ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 18 Απρ.  1928 Του Αρβανάκη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ τουΜιχαηλ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 1931 Του Αρβανάκη


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ  τουΒασιλείου ΕΙΡΗΝΗ 1899 Ο Μικρός
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ  τουΒασιλείου ΕΙΡΗΝΗ 03/04  1905
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ  τουΒασιλείου ΕΙΡΗΝΗ 30/ 10  1907 Ο Χαρχαλιάς
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ  τουΒασιλείου ΕΙΡΗΝΗ 04/ 04  1911
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ  τουΒασιλείου ΕΙΡΗΝΗ 21/ 10   1913


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  τουΓιαννούλη ΛΑΜΠΡΙΝΗ 29/ 06  1926 Του Μικρού
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  τουΓιαννούλη ΛΑΜΠΡΙΝΗ 08/ 12  1927 Του Μικρού
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  τουΓιαννούλη ΛΑΜΠΡΙΝΗ 06/01  1930 Του Μικρού


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΒασιλείου ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 1899 Ο Χατζηδοβασίλης γιος του Χατζηδοδημήτρη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΒασιλείου ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 18/ 5  1907 Του Χατζηδοδημήτρη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΒασιλείου ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 28 Ιαν. 1909 Του Χατζηδοδημήτρη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΒασιλείου ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 06 Απρ.  1912 Του Χατζηδοδημήτρη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΒασιλείου ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 10 Νοεμ.  1914 Του Χατζηδοδημήτρη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΒασιλείου ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 10 Ιουλ.  1917 Του Χατζηδοδημήτρη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΒασιλείου ΜΑΡΙΑ 20 Μαρ.  1920 Του Χατζηδοδημήτρη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΒασιλείου ΜΑΡΙΑ 08 Νοεμ. 1921 Του Χατζηδοδημήτρη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΒασιλείου ΜΑΡΙΑ 03 Ιαν. 1924 Του Χατζηδοδημήτρη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΒασιλείου ΜΑΡΙΑ 24 Φεβ. 1926 Του Χατζηδοδημήτρη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΒασιλείου ΜΑΡΙΑ 24 Φεβ. 1926 Του Χατζηδοδημήτρη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΒασιλείου ΜΑΡΙΑ 06 Σεπ.   1928 Του Χατζηδοδημήτρη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΒασιλείου ΜΑΡΙΑ 1930 Του Χατζηδοδημήτρη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΒασιλείου ΜΑΡΙΑ 1940 Του Χατζηδοδημήτρη


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  τουΔημητρίου ΜΑΡΙΑ 16 Ιουλ. 1925 Του Χατζηδοβασίλης γιου του Χατζηδοδημήτρη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  τουΔημητρίου ΜΑΡΙΑ 14 Ιαν.    1928 Του Χατζηδοβασίλη


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ τουΔημητρίου ΣΟΦΙΑ 1939 Του Γιαννούλη 1907, γιου του ΧατζηδοδημήτρηΑΠΌ  ΤΟΝ  ΔΗΜΗΤΡΗ   ΜΑΓΓΙΩΡΟ   ΤΟΝ   ΝΙΚΗΤΑΚΗ


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ τουΑντωνϊου  (Νικητάκης) ΜΑΡΙΑ 1862
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ τουΑντωνϊου  (Νικητάκης) ΜΑΡΙΑ 1867 Ο Γλύμης ή Γλίμης
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ τουΑντωνϊου  (Νικητάκης) ΜΑΡΙΑ 24 Απρ.  1871 Ο Στάθης. Είχε γεννηθεί και η Ευδοκία στις 15  Φεβ. 1869
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ τουΑντωνϊου  (Νικητάκης) ΜΑΡΙΑ 14 Οκτ.  1872 Ο Γιώργης της Μαρίας 
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ τουΑντωνϊου  (Νικητάκης) ΜΑΡΙΑ 13 Ιουλ. 1880 Ο Νικητομανώλης. Είχε γεννηθεί και η Αικατερίνη, 22 Ιουλ. 1876.


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ τουΔημητρίου ΜΑΡΙΑ 1897 Ο Μιχαλάκης του Στάθη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ τουΔημητρίου ΜΑΡΙΑ 12 Ιουλ. 1904 Του Στάθη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ τουΔημητρίου ΜΑΡΙΑ 18 Οκτ.  1906 Του Στάθη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ τουΔημητρίου ΜΑΡΙΑ 19 Σεπτ.  1908 Ο Μήτσος του Στάθη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ τουΔημητρίου ΜΑΡΙΑ 08 Δεκ.  1910 Ο Παλιός του Στάθη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ τουΔημητρίου ΜΑΡΙΑ 08 Φεβ.  1913 Του Στάθη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ τουΔημητρίου ΜΑΡΙΑ 06 Ιαν.  1915 Του Στάθη
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ τουΔημητρίου ΜΑΡΙΑ 19 Αυγ.  1918 Του Στάθη


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ  τουΣτάθη ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 23 / 05   1925 Του Μιχαλακη 1897
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ  τουΣτάθη ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ  13 Φεβ.  1927 Του Μιχαλακη 1897
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ  τουΣτάθη ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 07 Ιαν.   1929 Του Μιχαλακη 1897
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ  τουΣτάθη ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ    1931 Του Μιχαλακη 1897
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ  τουΣτάθη ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Του Μιχαλακη 1897
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛ  τουΣτάθη ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Του Μιχαλακη 1897


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τουΔημητρίου ΔΕΣΠΟΙΝΑ 1902 Του Γιώργη, γιου του Νικητάκη και της Μαρίας.  Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους         
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τουΔημητρίου ΔΕΣΠΟΙΝΑ 14/ 05    1905 Του Γιώργη  γιου του Νικητάκη και της Μαρίας.  
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τουΔημητρίου ΔΕΣΠΟΙΝΑ 12 Απρ.  1906 Του Γιώργη  γιου του Νικητάκη και της Μαρίας.  
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τουΔημητρίου ΔΕΣΠΟΙΝΑ 14 Απρ. 1908 Του Γιώργη  γιου του Νικητάκη και της Μαρίας.  
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τουΔημητρίου ΔΕΣΠΟΙΝΑ 23 Μαρτ. 1911 Του Γιώργη  γιου του Νικητάκη και της Μαρίας.  
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τουΔημητρίου ΔΕΣΠΟΙΝΑ 30 Σεπτ.  1913 Του Γιώργη  γιου του Νικητάκη και της Μαρίας.  
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τουΔημητρίου ΔΕΣΠΟΙΝΑ 31 Οκτ. 1916    Του Γιώργη  γιου του Νικητάκη και της Μαρίας.  
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΑΝΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τουΔημητρίου ΔΕΣΠΟΙΝΑ 19 Νοεμ. 1916 Του Γιώργη  γιου του Νικητάκη και της Μαρίας.  


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  τουΓεωργίου
1929 Του Δημήτρη 1902 του Προέδρου του Ν.Σ.Κ. Στην οικογένεια γεννήθηκαν και οι Νίκος και Κώστας και μία τουλάχιστον κόρη. Ο Γεώργιος και ο Κώστας σταδιοδρόμησαν στον ΟΤΕ, ενώ  ο Νίκος πέθανε σε νεαρή ηλικία γράφει ο Ιωάννης Χουζούρης


ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΩΝ/ΝΟΣ  τουΓεωργίου ΚΥΡΙΑΚΗ 1 Μαρτ. 1928 Του Κων/νου 1906 γιου του Γιώργη της Μαρίας
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ  τουΓεωργίου ΚΥΡΙΑΚΗ 1930 Του Κων/νου 1906 γιου του Γιώργη της Μαρίας


ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΩΛΗΣ τουΔημητρίου ΚΥΡΙΑΚΗ 27 Οκτ. 1906 Του Νικητομανώλη 1880
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ τουΔημητρίου ΚΥΡΙΑΚΗ 09 ΙΟΥΛ.  1909 Του Νικητομανώλη 1880
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΗΣ τουΔημητρίου ΚΥΡΙΑΚΗ 07 Απρ.  1912 Του Νικητομανώλη 1880
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ τουΔημητρίου ΚΥΡΙΑΚΗ 12 Σεπτ. 1914 Του Νικητομανώλη 1880
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΝΩΛΗΣ τουΔημητρίου ΚΥΡΙΑΚΗ 16 Φεβ. 1917 Του Νικητομανώλη 1880
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΖΗΝΟΒΙΑ ΜΑΝΩΛΗΣ τουΔημητρίου ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Ιουν. 1919 Του Νικητομανώλη 1880
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ τουΔημητρίου ΚΥΡΙΑΚΗ 26  Ιαν.  1922 Του Νικητομανώλη 1880
ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΩΛΗΣ τουΔημητρίου ΚΥΡΙΑΚΗ 14 Νοεμ. 1924 Του Νικητομανώλη 1880
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ τουΔημητρίου ΚΥΡΙΑΚΗ 11 Ιουν. 1927 Του Νικητομανώλη 1880
ΑΚΑΤΑΤΑΚΤΟΙ ΜΑΓΓΙΩΡΟΙ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΟΥ


ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
1849
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ   ΜΙΧΑΗΛ ΙΑΚΩΒΟΣ
1878
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
1890
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
1909 Γεννήθηκε στα Βουρλά και είναι καταχωρημένος στα μητρώα αρρένων  της Κορώνου
ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ   1943
Μαγκανάρης

Μάγγανο σημαίνει γερανός και βαρούλκο. Το μαγγάνι είναι το βαρούλκο του μαγγανοπήγαδου. Η λέξη μαγγανάρης σημαίνει κατασκευαστής, χειριστής μάγγανου και γενικά μηχανουργός αλλά σημαίνει και εκείνον που κάνει μαγγανείες, και γι αυτό και τον δόλιο ή τον ψεύτη 1η,2. Το επώνυμο αναφέρεται το 13ο  αιώνα στην Ιερισσό και το 14ο αιώνα στην Κρήτη1η,3. Καταγράφεται επίσης στη Σμύρνη το 1278. Το επώνυμο Μαγγάνης έχει καταγραφεί τον δέκατο αιώνα στον Πόντο. Ας σημειωθεί ότι Ανώνυμος έχει δημοσιεύσει ότι οι Μαγκανάρηδες ήταν ένοπλοι που ακολουθούσαν τους ιππότες φεουδάρχες των Κυκλάδων, όπως και οι  Κονταράτοι και οι Κουντουβερνίκοι. Δεν έχω άλλα στοιχεία σχετικά με αυτήν την πληροφορία.

Οι Μαγκανάρηδες έχουν σχέση με την Κόρωνο από πολύ παλιά. Η παλαιότερη γνωστή γραπτή αναφορά υπάρχει σε συμβόλαιο του 1541 που αναφέρει περιβόλι των Μαγκανάρω στην περιοχή της Κορώνου και είναι η παλαιότερη αναφορά του επωνύμου στη Νάξο και η παλαιότερη αναφορά ατόμων με ιδιοκτησία στο χωριό. Στη Νάξο αλλά στην Απείρανθο ο Σταμάτης Μαγκανάρης μαζί με την συμβία του Καλή προικοδοτούν το 1606 την κόρη τους Σοφία. Επίσης στον φορολογικό κατάλογο του χωριού Μονή του έτους 1670 αναφέρονται ο Γεώργιος Δημητρίου Μαγκανάρας και ο Πέτρος Δημητρίου Μαγκανάρης.  Μαγκανάρηδες ωστόσο ως κάτοικοι της Κορώνου βεβαιώνονται πολύ αργότερα.
Μέχρι  το 1879 στα μητρώα αρρένων όλης της Νάξου των ετών 1845- 1879, αναφέρονται  8 γεννήσεις Μαγκανάρηδων στη Μονή, 2 γεννήσεις Μαγκανάρηδων στον Κινίδαρο και τίποτε άλλο. Μεταξύ αυτών αναφέρονται η γέννηση του Γεωργίου Νικολάου Μαγκανάρη το 1860 στη Μονή και η γέννηση  του Ματθαίου  Νικολάου Μαγκανάρη το1865 επίσης στη Μονή. Και ο Γεώργιος και ο Ματθαίος παντρεύονται στο χωριό, στην Κόρωνο.

Από τον Γεώργιο Νικολάου Μαγκανάρη γενιούνται στο χωριό ο Νικόλαος το 1890,ο Μάρκος το 1892, ο Νικόλαος το 1896, ο Μάρκος το 1899, ο Ιωάννης το 1903 και ο Δημήτριος το 1905.

Από το Ματθαίο Νικολάου Μαγκανάρη γεννιούνται στο χωριο ο Νικόλαος το 1895, ο Ιωάννης το 1902, ο Κωσταντίνος το 1904, ο Μιχαήλ το1906,  ο Εμμανουήλ το 1907 και ο Παντελής το 19111ε, 1ζ.

Από αυτούς προέρχονται όλοι οι σημερινοί Κορωνιδιάτες με το επώνυμο Μαγκανάρης

Παρατσούκλια

Του Γεωργίου
Του Νικολάου 1896, του Μάρκου 1899, του Ιωάννη 1903, γιων του Γεωργίου.

Του Ματθαίου
Του Νικολάου 1895, γιού του Ματθαίου
Μαγκανάρηδες της ΚορώνουΕπώνυμο Όνομα Πατέρας Μητέρα τόπος 
έτος 
γέν.
Παρατηρήσεις
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣΤο 1541 αναφέρεται 
στο χωριό περιβόλι 
"τω Μαγκανάρω" 
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
1860 Γεννήθηκε 
 στην Μονή
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
1865 Γεννήθηκε στην 
Μονή. 
Αδελφός του 
προηγούμενου.


ΑΠΌ  ΤΟΝ  ΓΕΩΡΓΙΟ  ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ  186Ο
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ             του Νικολάου         
1890
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ              του Νικολάου
1892
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ              του Νικολάου
1896
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ              του Νικολάου
1899
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ              του Νικολάου
1903
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ              του Νικολάου
1905


ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ            του  Γεωργίου ΜΑΡΙΑ 27/4  1924

Του Νικολάου 
1890, γιου του 
Γεωργίου (1860)


ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ            του  Γεωργίου ΜΑΡΙΑ 2/1     1926 Του Νικολάου 
1890, γιου του 
Γεωργίου (1860)
ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ ΖΑΦΕΙΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ            του  Γεωργίου ΜΑΡΙΑ 14/2  1927 Του Νικολάου 
1890, γιου του 
Γεωργίου (1860)
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ            του  Γεωργίου ΜΑΡΙΑ 15/4  1929
Του Νικολάου 
1890, γιου του 
Γεωργίου (1860)
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ            του  Γεωργίου ΜΑΡΙΑ 1934
Του Νικολάου 
1890, γιου του 
Γεωργίου (1860)
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ            του  Γεωργίου ΜΑΡΙΑ 1940
Του Νικολάου 
1890, γιου του 
Γεωργίου (1860)ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΚΟΣ                του Γεωργίου ΜΑΡΙΑ 18/8  1924 Του Μάρκου 
1892, γιου του 
Γεωργίου (1860)
ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ ΖΑΦΕΙΡΑ ΜΑΡΚΟΣ                του Γεωργίου ΜΑΡΙΑ 20/4  1926
Του Μάρκου 
1892, γιου του 
Γεωργίου (1860)
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ                του Γεωργίου ΕΛΙΣΑΒΕΤ 24/12 1929
Του Μάρκου 
1892, γιου του 
Γεωργίου (1860)
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ                του Γεωργίου ΕΛΙΣΑΒΕΤ 1931
Του Μάρκου 
1892, γιου του 
Γεωργίου (1860)
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ                του Γεωργίου ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ 1933
Του Μάρκου 
1892, γιου του 
Γεωργίου (1860)
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΣ                του Γεωργίου ΕΛΙΣΑΒΕΤ 1935
Του Μάρκου 
1892, γιου του 
Γεωργίου (1860)


ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ              του Γεωργίου ΜΑΡΙΝΑ 2/9    1927 Του Ιωάννη 
1903,  γιου του 
Γεωργίου (1860)
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ              του Γεωργίου ΜΑΡΙΝΑ 18/5  1929
Του Ιωάννη 
1903,  γιου του 
Γεωργίου (1860)
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΝΙΚΗΦΟ ΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ              του Γεωργίου ΜΑΡΙΝΑ 1931
Του Ιωάννη 
1903,  γιου του 
Γεωργίου (1860)
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ              του Γεωργίου ΜΑΡΙΝΑ 1934
Του Ιωάννη 
1903,  γιου του 
Γεωργίου (1860)


ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ         του Γεωργίου ΑΙΚΑΤΕΡΙ ΝΗ 1932 Του Δημητρίου 
1905,  γιου του 
Γεωργίου (1860)
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ         του Γεωργίου ΑΙΚΑΤΕΡΙ ΝΗ 1934
Του Δημητρίου 
1905,  γιου του 
Γεωργίου (1860)
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ         του Γεωργίου ΑΙΚΑΤΕΡΙ ΝΗ 1939
Του Δημητρίου 
1905,  γιου του 
Γεωργίου (1860)ΑΠΌ  ΤΟΝ  ΜΑΤΘΑΙΟ  ΝΙΚΟΛΑΟΥ  ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ  1865
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ            του Νικολάου ΚΥΡΙΑΚΗ 1895
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ            του Νικολάου ΚΥΡΙΑΚΗ 1902
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ            του Νικολάου ΚΥΡΙΑΚΗ 18/9  1904
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΤΘΑΙΟΣ            του Νικολάου ΚΥΡΙΑΚΗ 30/4  1906
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ            του Νικολάου ΚΥΡΙΑΚΗ 2/5    1907
ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ  ΜΑΡΙΑ ΜΑΤΘΑΙΟΣ            του Νικολάου ΚΥΡΙΑΚΗ 19/9  1909
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ            του Νικολάου ΚΥΡΙΑΚΗ 27/10  1911
ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ ΣΟΦΙΑ ΜΑΤΘΑΙΟΣ            του Νικολάου ΚΥΡΙΑΚΗ 15/2  1914


ΜΑΓΚΑ
ΝΑΡΗ
ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ           του Ματθαίου ΜΑΡΙΑ 12/3  1924 Του Νικολάου 
1895, γιου του 
Ματθαίου 1865
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ           του Ματθαίου ΜΑΡΙΑ 27/5  1926
Του Νικολάου 
1895, γιου του 
Ματθαίου 1865
ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ           του Ματθαίου ΜΑΡΙΑ 7/10  1928
Του Νικολάου 
1895, γιου του 
Ματθαίου 1865
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ           του Ματθαίου ΜΑΡΙΑ 1931
Του Νικολάου 
1895, γιου του 
Ματθαίου 1865
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ           του Ματθαίου ΜΑΡΙΑ 1942
Του Νικολάου 
1895, γιου του 
Ματθαίου 1865
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΣ           του Ματθαίου ΜΑΡΙΑ 1942
Του Νικολάου 
1895, γιου του 
Ματθαίου 1865


ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ            του Ματθαίου ΚΑΛΛΙΟΠΗ 1931 Του Μανώλη 
1907, γιου του 
Ματθαίου 1865
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ            του Ματθαίου ΚΑΛΛΙΟΠΗ 1932
Του Μανώλη 
1907, γιου του 
Ματθαίου 1865
ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ            του Ματθαίου ΚΑΛΛΙΟΠΗ 1938
Του Μανώλη 
1907, γιου του 
Ματθαίου 1865


ΜΑΓΚΑΝΑ ΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ  του Ματθαίου ΑΙΚΑΤΕΡΙ ΝΗ 1940 Τυ Παντελή 
1911, γιου του 
Ματθαίου 1865

Μαγερόπουλος *

Σε έγγραφο του 1757 αναφέρεται ως μάρτυρας αγοροπωλησίας γης μεταξύ χωριανών ο μαστρο-Γεώργης Μαγερόπουλος. Ο Πρωτονοτάριος ιερέας Γεώργιος Μαγερόπουλος αναφέρεται στη Χώρα σε έγγραφο του 1796. Στα μητρώα αρρένων (1845 – 1879) του Δαμαριώνα αναφέρεται δύο φορές το επώνυμο Μαγειρόπουλος.


Μακεδονίτης*- Κοντόπουλος

Ο Ιωάννης Π. Κοντόπουλος είχε αρχικά καταχωρηθεί στο βιβλίο γάμων το 1853 ως Ιωάννης Ν. Μακεδονίτης.  Το ίδιο επαναλαμβάνεται και στο βιβλίο γεννήσεων όπου ως πατέρας του πρώτου του γιου Πέτρου 1854 αναφέρεται ο Ιωάννης Ν. Μακεδονίτης. Αργότερα το 1860 στο βιβλίο γεννήσεων αναφέρεται ως Ιωάννης Π. Κοντόπουλος. Αναφέρινται επίσης στο βιβλίο αποβιώσεων οι Πέτρος και Νικόλαος Κοντόπουλος ίσως αδέλφια. Ο Πέτρος είναι ο πατέρας του Ιωάννη Π. Κοντόπουλου.
Ακόμη καταχωρήθηκε στο βιβλίο γάμων το 1854 η Ελένη Ν. Μακεδονίτη (παντρεύτηκε το Νικόλαο  Σταύρου Κουμερτά), μάλλον αδελφή του Ιωάννη Ν. Μακεδονίτη (Ιωάννη Πέτρου Κοντόπουλου).
Λεπτομέρειες στο επώνυμο Κοντόπουλος.
Μακερόπουλος *

Ο Γιάννης και ο Βασίλης Γιάννη Μακερόπουλος αναφέρονται σε σχέση με το χωριό σε έγγραφο του 1810.  Το Μακερόπουλος πρέπει να προέρχεται από το Μακέρος.


Μακέρος*

Η Καλή και ο Δημήτρης Μακέρος πουλούν το σπίτι τους στην Κόρωνο (Τρικοκκιές), αναφέρεται σε έγγραφο του 1736. Ο επίτροπος της Αγίας Μαρίνας Ιωάννης Μακέρος αναφέρεται σε έγγραφο του 1792. Η Σταμάτα, χήρα του Βασίλη Μακέρου, προικίζει την κόρη τους Καλή που επρόκειτο να παντρευτεί τον Γιάννη του μακαρίτη  Πέτρου Σιδερή αναφέρεται σε αβα(ν)τάριο (προικοσύμφωνο) του έτους 1825 (Στέφανου Ψαρρά: Ο Κώδικας του Πρωτονοτάριου παπα Ιακώβου Κουφόπουλου).
Αντίθετα με όσα αναφέρονται αλλού, το επώνυμο Μακέρος διατηρεί αναλλοίωτη τη μορφή του σε όλα τα έγγραφα όλων των συντακτών εγγράφων στα οποία αναφέρεται μέχρι το 1825. Όμως ο  θάνατος στις 24 Μαρτίου 1869 σε ηλικία 68 ετών της Μαρίας Μακέρου κόρης του Βασίλη και της Σταμάτας καταχωρήθηκε από τον ιερέα Νικόλαο πρωτονοτάριο ως θάνατος της Μαρίας Μαγγέρου κόρης Βασίλη και της Σταμάτας. (Δείτε όσα σχετικά αναφέρονται για το επώνυμο Μαγγιώρος).

Η λατινική λέξη macero σημαίνει μαλάσσω, καταπονώ και έχει κοινή ρίζα με τη  λέξη μάσσω = πλάθω, ζυμώνω, την αγγλική λέξη  maker = κατασκευαστής τη  γερμανική machen = οικοδομώ κατασκευάζω, τη λέξη μασόνος = τέκτων, κατασκευαστής και την ιταλική λέξη massone = κτίστης. Επίσης η λέξη  macero σήμαινε στα λατινικά και διαβρέχω, διαποτίζω και με αυτή την έννοια διατηρείται και σήμερα.

Το επώνυμο Macero υπάρχει σε χώρες όπως η Ιταλία, οι ΗΠΑ, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Ισπανία, η Γαλλία,και πιθανώς και άλλες.


Μακέροι της Κορώνου
ΕπώνυμοΌνομαΠατέραςΜητέρατόπος έτος γέν.Παρατηρήσεις
ΜΑΚΕΡΟΣΔΗΜΗΤΡΗΣ


Σύζυγος της επομένης.
ΜΑΚΕΡΟΥΚΑΛΗ


Σύζυγος του παραπάνω Δημήτρη. Σε έγγραφο του 1736 αναφέρται ότι "πουλεί το σπίτι ό της βρισκεται εδώ εις τις Τρικοκκιές του παπα κυρ Μιχάλη Μανωλά".

ΜΑΚΕΡΟΣΙΩΑΝΝΗΣ


Σε έγγραγο του 1792 αναφέρεται ότι οι γέροντες των Τρικοκκιώ πούλησαν στον παπα-Νικηφόρο σπιτότοπο της αγίας Μαρίνας και τα χρήματα από την πώληση τα έλαβε ο πίτροπος της  εκκλησίας Ιωάννης  Μακέρος. 


ΜΑΚΕΡΟΠΟΥ ΛΟΣΙΩΑΝΝΗΣ


Σε έγγραφο του 1810 ναφέρεται ότι η Ειρήνη  θυγάτηρ του μακαρίτη Μάρκου Μανωλά, επιστρέφει μεταξύ άλλων και στον Γιάννη Μακερόπουλο και στον γιο του Βασίλη από 20 γρόσια, ως χρέη των γονέων της.


ΜΑΚΕΡΟΠΟΥ ΛΟΣΒΑΣΙΛΗΣΙΩΑΝΝΗΣ

Γιος του προηγούμενου. Σημειώνω ότι στα μητρώα αρρένων της Νάξου, οι δύο γιοι του Γιάννη Γλέζου αναφέρονται και ως Γλεζόπουλοι.


ΜΑΚΕΡΟΣΒΑΣΙΛΗΣΙΩΑΝΝΗΣ

Το 1823 συντάσσεται προικιοσύμφωνο της Μαρίας Κωσταντή Κουφοπούλου και του Γιάννη γιου του μακαρίτη Βασίλη Γιάννη Μακέρου.
ΜΑΚΕΡΟΣΙΩΑΝΝΗΣΒΑΣΙΛΗΣΣΤΑΜΑΤΑ


Γιος του προηγούμενου. Παντρεύτηκε τη Μαρία Κωσταντή Κουφόπουλου
ΜΑΚΕΡΟΥΚΑΛΗΒΑΣΙΛΗΣΣΤΑΜΑΤΑ


Σε έγγραφο του  1825 αναφέρεται ότι  η κερά Σταμάτα,γυνή του μακαρίτη Βασίλη Μακέρου, προικίζει την κόρη τους Καλή εν όψει γάμου με τον Ιωάννη Πέτρου Σιδερή. Το έγγραφο υπογράφουν  και οι Γιάννης, Ατώνης και Νικόλας, αδελφοί της Καλής

ΜΑΚΕΡΟΣΑΝΤΩΝΗΣΒΑΣΙΛΗΣΣΤΑΜΑΤΑ
Αδελφός του Γιάννη  και της Καλής. Παντρεύτηκε τη Δέσποινα Ιωάννη Μουτσόπουλου 1793

ΜΑΚΕΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ

ΣΤΑΜΑΤΑΑδελφός του Γιάννη  και της Καλής. Μετά το Νικόλα γεννήθηκε και η αδελφή τους Μαρία το 1801 π0υ παντρεύτηκε τον Ιωάννη Χουζούρη και πέθανε στο χωριό 24 Μαρτίου 1869  σε ηλικία 68 ετών. Ο θάνατός της καταχωρήθηκε ως θάνατος της Μαρίας Μαγγέρου.

Ιωάννης Κουμερτάς Περιηγητής

Δεν υπάρχουν σχόλια: